A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone megalapozatlanul állította piacelsőségét „Európa legnagyobb 4G partnerhálózata" és „Európa legnagyobb 4G hálózata" szlogenjeivel. A vállalkozásnak emiatt 1 milliárd 176 millió forintos bírságot kell fizetnie. A Vodafone a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a GVH döntésével, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.

A Vodafone Magyarország Zrt. 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!" és a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!" szlogenekkel népszerűsítette szolgáltatását.

VodafoneForrás: AFP/Federico Gambarini

A versenyhivatali eljárás során a szolgáltató nem tudta igazolni, hogy hálózatán keresztül valóban Európa területének a versenytársainál nagyobb része volt elérhető. A hatóság döntése alapján így a kérdéses hirdetések megalapozatlanul állították a vállalkozás piacelsőségét a szolgáltatás egy lényeges jellemzőjét, a hálózati lefedettséget tekintve, vagyis az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.
A GVH 1 milliárd 176 millió forint bírságot szabott ki a Vodafone-ra.

A vállalkozás az elmúlt tíz évben összesen 12 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben, és ezek között több piacelsőségi állítás is volt.

A Vodafone délután reagált a bírságra, közleményében azt írja a cég, hogy a Vodafone a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a GVH döntésével, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.