Az 5G fejlesztések felpörgethetik a magyar gazdaságot

Palkovics László
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!
A kormány törekvése, hogy 2023 végére, 2 évvel az Európai Unió által kitűzött cél előtt megvalósuljon a megyei jogú városok és a főbb közlekedési útvonalak 5G-vel történő lefedettsége az országban. Ennek teljesülése esetén – a közvetlen és a járulékos hatásoknak köszönhetően - a becslések szerint akár 1100 milliárd forinttal is növekedhet a GDP, és 135 ezerrel a munkahelyek száma. Hazánkban rendkívül magas a digitális gazdaság aránya: a teljes nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték közel 20 százalékát állítja elő, ebben a tekintetben élen járunk Európában, a szektor közvetve mintegy 400 ezer embert foglalkoztat. Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogy a gazdasági növekedés fenntartása, illetve növelése mellett milyen szerepet játszhat az 5G elterjedése annak a célnak az elérésében, hogy Magyarország 2030-ra az öt legélhetőbb ország egyike legyen az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

- Milyen ütemben halad az 5G hálózat kiépítése Magyarországon?

Kiemelt célunk, hogy hazánk Európában az elsők közé kerüljön az 5G hálózatok kiépítésében. Nagyon fontos számunkra, hogy az 5G szolgáltatás minél több előfizetőhöz elérjen, ezért is indult el már 2019 nyár végén az 5G-t kiszolgáló frekvenciaaukció. A hálózat kiépítése már elkezdődött, és az azon nyújtott kiskereskedelmi szolgáltatás már megindult.

Fontos tudni azonban, hogy az 5G képes infrastruktúra kiépítése nagyon drága, ezért mindenképpen koordinációra és állami szerepvállalásra van szükség.

- Mi a kormány célja: milyen mértékű internet-penetrációt szeretnének elérni?

Kormányzati stratégiai cél nem közvetlenül a penetrációhoz kapcsolódik, hanem ahhoz, hogy az 5G hálózati infrastruktúra ne csak a piaci szereplők számára rövid távú megtérülést hozó, illetve marketingszempontból értékes területeken épüljön ki, hanem minden állampolgárhoz eljusson már középtávon is.

Palkovics László: "Kiemelt célunk, hogy hazánk Európában az elsők közé kerüljön az 5G hálózatok kiépítésében" fotó: Talán Csaba

Emellett fontos, hogy a szolgáltatások ára a gazdasági szereplők és a fogyasztók számára is elérhető legyen, de az is, hogy a hálózatot mind kiberbiztonsági, mind egészségügyi szempontból biztonságosan lehessen használni. Az infrastruktúra kiépítésében való részvétel mellett kiemelt állami feladat a keresletteremtés is, az 5G hálózat iránti igény ösztönzése. Mindez nem csupán a kutatás-fejlesztés támogatását jelenti, hanem olyan informatikai projektek kialakítását, amelyek keresletet támasztanak az 5G hálózat iránt.

- A kormány négy kiemelt fejlesztési területe az építőipar, az élelmiszeripar, az egészségügy és a kreatív ipar. Hogyan illik a képbe a telekommunikáció, illetve azon belül az 5G internet fejlesztése? Milyen mértékben segítheti ez a kiemelt gazdasági ágazatok fejlődését?

A távközlés, mint hálózati alapinfrastruktúra, minden iparágban jelen van már most is,

Az 5G hálózat technológiai jellemzői között szükséges megemlíteni a nagy sávszélességet, az alacsony késleltetést, és az egységnyi területen nagy számú eszköz kiszolgálásának képességét, valamint a rögzített helyű nagysebességű vezeték nélküli hozzáférés lehetőségét. A legtöbb, már ma látható felhasználási mód még nem igényli egyidejűleg valamennyi jellemző meglétét a hálózattól. Egyik vagy másik paraméter azonban már önmagában is igényt támaszthat az 5G hálózatra.

"Az 5G-technológia nem egyszerűen a 4G távközlési technológia következő fejlődési foka" fotó: Talán Csaba

Az az ipari szereplőkkel lefolytatott konzultációink alapján elmondható, hogy az 5G fenti tulajdonságai miatt is igény mutatkozik mind az ipari vállalatok, mind az egyetemek részéről belső, lokális felhasználást célzó 5G hálózat kialakítására alkalmas frekvenciára. Emellett az államnak közvetlen megrendelőként vagy pedig közvetetten (európai uniós vagy hazai fejlesztési támogatások biztosításával) is fontos szerepe lehet az 5G hálózatokra épülő szolgáltatásoknál, kiemelten azokban az iparágakban, ahol jelenleg is tevékenykednek állami tulajdonú vállalatok, illetve a magyar GDP szempontjából meghatározó, de zömében magántulajdonú iparágakban. Ilyen az autóipar, feldolgozóipar vagy a mezőgazdaság.

- Mit jelenthet az egész gazdaság számára az 5G, milyen mértékben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez?

Az 5G-technológia nem egyszerűen a 4G távközlési technológia következő fejlődési foka, sokkal inkább az infrastrukturális alapját jelenti mindannak, ami a következő években a digitalizáció területén fontos lesz. Magyarországon a digitális gazdaság rendkívül magas arányt képvisel: a teljes nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték (GVA) közel 20 százalékát adja.

"Az 5G szolgáltatások elindítása, majd a területi lefedettségi követelmények teljesítése stratégiai fontosságú kérdés" fotó: Talán Csaba

Az 5G szolgáltatások elindítása, majd a területi lefedettségi követelmények teljesítése ebből következően stratégiai fontosságú kérdés. A valós versenyelőnyt az jelentheti Magyarország számára, ha az unió által kitűzött 2025-ös határidő előtt legalább két évvel lehetővé válik az 5G hálózatokon elindított szolgáltatások elterjedése a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén.