Rekordot rekordra halmozott a budapesti tőzsde

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2017. március 31. A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az OTP vezetésével sorra döntötte a rekordokat a hazai tőzsdeindex a múlt héten, amit az OTP célárának növelése mellett támogatott a közelségbe került amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás, valamint a brit választások eredménye is, amelynek köszönhetően elhárulhat a megállapodás nélküli brexit veszélye. Erősödni tudott a forint is - írja a Takarékbank heti tőke- és pénzpiaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Már a hét első napján az OTP vezetésével közel 1 százalékkal új csúcsra ugrott a BUX, 10,6 milliárd forintos forgalom mellett. A 15.000 forintos szintet áttörve megállíthatatlanul, 1,41 százalékos emelkedéssel új csúcsra száguldott az OTP, amit segíthetett, hogy a JP Morgan 17.500 forintra emelte a hazai bankpapír célárát. A Mol 0,7, a Richter 0,77 százalékkal emelkedett a hét folyamán, míg a Magyar Telekom stagnált.

Csúcsra járt a BUX és az OTP

Kedd délelőtt negatív hangulat uralkodott a nemzetközi piacokon, ennek ellenére

az OTP vezetésével tovább dübörgött a hazai tőzsde, így mind a BUX, mind az OTP újabb napon belüli csúcsot döntött.

Innen azonban meredek lefordulás következett, végül kimagasló, 16,8 milliárd forintos forgalom mellett 0,88 százalékkal esett a BUX. Miután elérte újabb csúcsát 15.250 forintnál, profitrealizálás hatására irányt váltott az OTP, amely végül 1,46 százalékos eséssel fejezte be a napot. A Mol 0,41, a Richter 0,26 százalékkal értékelődött le, míg a Magyar Telekom továbbra is stagnált.

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben Forrás: MTI/Jászai Csaba

A szerdai kereskedés első felét még mínuszban töltötte a hazai tőzsde, azonban délután meglódultak a hazai részvények, így 10,2 milliárd forintos forgalom mellett 0,8 százalékos emelkedéssel zárt a BUX. A nap nyertese a 2,4 százalékkal, 6000 forintra száguldó Richter volt, eközben 1,1 százalékos emelkedéssel ismét 15.000 forint fölé ugrott az OTP, a Mol viszont stagnált, míg a Magyar Telekom minimálisan esett, miután a 4iG elállt a T-Systems felvásárlásától.

Miután több forrás mellett Donald Trump is közölte, hogy igen közel kerültek a Kínával való kereskedelmi megállapodáshoz,

csütörtökön a kirobbanó nemzetközi hangulat hatására óriási, 20,2 milliárd forintos forgalom mellett 1,75 százalékos hegymenettel újabb csúcsra száguldott a BUX.

Rakétaként lőtt ki az OTP, amely 3 százalékkal, 15.500 forintos új csúcsra ért – ez a magyar nagybank várható eredményei alapján fundamentálisan indokolt is. A Richter 1,25 százalékkal drágult, 0,69 százalékkal zárt magasabban a Mol, azonban 0,7 százalékkal süllyedt a Magyar Telekom.

Boris Johnson brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére a londoni II. Erzsébet Királynő Központban 2019. december 13-án, miután pártja stabil többséget szerzett az alsóházban az előző napi brit előrehozott parlamenti választásokon Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Pénteken pedig a brit választási eredmények adtak lökést a piacoknak, így a BUX tovább robogott, új rekordokat döntve. Az OTP 15.850 forintos új csúcsig száguldott, de nagyot emelkedett a Richter és a Mol is. A múlt héten a BUX összesen 3,5, az OTP 4,7, a Richter 6,5, a Mol pedig 1,2 százalékkal emelkedett, miközben a Magyar Telekom árfolyama 0,7 százalékponttal csökkent.

Fontos szintet tört át a forint felfelé

A hét közepén kétszer is tesztelte, harmadszorra

sikerült a forintnak áttörnie a 330-as szintet az euróval szemben, az utóbbiban a jelentősen javuló nemzetközi hangulat is segített.

A forint így 0,5 százalékkal értékelődött fel a közös uniós deviza ellenében. Mivel az euró is drágult a dollárral szemben, így a forint erősödése még látványosabb, 1,1 százalékos volt a zöldhasú ellenében. A múlt héten mind a Fed, mind az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően az eddigi szinteken tartotta a kamatokat, valamint jelezte, hogy jövőre nem várható változás, így tartósan alacsony maradhat a kamatszint.

Erősödött a forint a múlt héten Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az EKB esetében ez indokolt is, hiszen az Európai Unió központi bankjának új előrejelzése szerint 2022-ben is csupán 1,6 százalékra emelkedik az infláció, ami még mindig bőven elmarad a 2 százalékos inflációs céltól. Így önmagában a jegybankok döntései nem befolyásolták a devizapiacokat, azonban a brit választások eredménye pozitív az euróövezet gazdaságára nézve, így a fontot követve az euró is nagyot erősödött.

Fókuszban a Fed és az EKB

A hét első napján lefordultak a nemzetközi részvénypiacok a múlt héten esedékes több kulcsfontosságú esemény előtt, amelyek közül a legfontosabb a kínai termékek elleni újabb vámok kivetésének december 15-ei határideje.

A kereskedelmi háború negatív hatását alátámasztotta a kínai export negyedik hónapja tartó visszaesése is.

A befektetők kerülték a kockázatot a Fed szerdai és az EKB csütörtöki kamatdöntése, valamint a csütörtöki brit parlamenti választások előtt is. Az európai tőzsdék 0,1-1 százalék közötti, a vezető amerikai indexek 0,3-0,4 százalékos eséssel zártak.

Kedden folytatódott az óvatos kereskedés a tőzsdéken, mivel a befektetők lélegzetvisszafojtva várták, hogy december 15-én életbe lépnek-e az újabb büntetővámok a kínai termékek ellen. Jelentős eséssel kezdődött a nap az európai részvénypiacokon, azonban a vártnál jobb német ZEW konjunktúraindexek, valamint azon sajtóértesülés hatására, hogy a tárgyalófelek az újabb vámok bevezetésének elhalasztását tervezik, mérséklődtek a mínuszok. A DAX végül 0,3 százalékos eséssel zárt, a párizsi és a milánói tőzsde pedig még emelkedni is tudott. A vámok bevezetésének közelgő határideje mellett a Fed és az EKB kamatdöntéseire várva 0,1 százalék körüli eséssel zártak az amerikai börzék.

A Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott kamatokon Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Emelkedtek a tőzsdék a Fed szerdai kamatdöntése után, mivel a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon, ugyanakkor a testület előrejelzése szerint 2021-ig nem is fognak változni a kamatok.

Ezt megelőzően óvatos optimizmus jellemezte az európai piacokat, amelyek 0,1-0,8 százalékkal emelkedtek a spanyol tőzsde vezetésével az Inditex erős eredményeinek köszönhető szárnyalása miatt. Az amerikai börzék 0,1-0,4 százalékkal emelkedtek a Fed kamatdöntésére és közleményére.

Kilőttek a nemzetközi tőzsdék

Csütörtökön kilőttek a nemzetközi részvénypiacok, Donald Trump már említett bejelentésére, hogy igen közel kerültek egy "nagy megállapodáshoz" Kínával, és az USA hajlandó felfüggeszteni az új vámokat, valamint az eddig bevezetett vámokat megfelezné. Újabb lökést adott a piacoknak, hogy az amerikai és a kínai felek megállapodtak az alapelvekben. Miután az EKB tartotta a kamatokat, Christine Lagarde új EKB elnök kommentárja is táplálta az optimizmust.

Christine Lagarde, az EKB nemrégiben kinevezett elnöke Forrás: AFP/Jim Watson

Mindezek hatására a vezető amerikai indexek új történelmi csúcsra emelkedtek és az európai tőzsdék is feljebb kerültek. A kifejezetten optimista hangulat hatására emelkedtek a kötvényhozamok, így kilőttek a bankrészvények, különösen annak hatására, hogy Lagarde utalt arra: az EKB politikájának bankokra nézve negatív mellékhatásait megvizsgálhatják.

Pénteken folytatódott az emelkedés a nemzetközi piacokon a brit választási eredmények hatására, mivel

a Konzervatív Párt győzelmével elhárulni látszik a megállapodás nélküli brexit veszélye, ami javíthatja a nemzetközi hangulatot, valamint az európai gazdaságok növekedési kilátásait.

Szintén támaszt adott, hogy hivatalosan is bejelentették az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás első fázisát. Mindennek hatására a múlt héten az európai tőzsdék összességében 0,6-1,9 százalék közötti mértékben emelkedtek, közülük a német DAX index 0,9 százalékkal került feljebb. A vezető amerikai indexek pedig 0,4-0,9 százalékos nyereséget hoztak össze.