Hamarosan magunk mögött hagyunk egy évtizedet. Ebből az alkalomból az Appannie.com megnézte, mely mobilapplikációkat töltötték le a legtöbbet a világon és melyek termelték a legtöbb globális bevételt. A kettő még csak köszönő viszonyban sincs egymással.

Az évtized legtöbbet letöltött alkalmazását tekintve a Facebook áll az első helyen, miközben övé a következő három helyezés is, a Messenger, a WhatsApp és az Instagram. A kommunikációs és a közösségi média-alkalmazások a fogyasztók kedvenceinek számítanak, hiszen az elmúlt évtized tíz legnépszerűbb letöltései közül hét ilyen alkalmazás. A listát Kína és az Egyesült Államok uralja.

Egészen mást mutat a sorrend akkor, ha a legtöbb bevételt vizsgáljuk az elmúlt évtizedből. Itt a videó streaming és a zenei alkalmazások képviseltették jól magukat, a Netflix, a Pandora Music és a Tencent Video szerepelnek az első öt helyen. A Tinder volt az évtized legsikeresebb randevú alkalmazása a bevételek szempontjából, a Netflix mögötti általános rangsorban a második helyen végzett.

A 2010-es évtizedben a Facebook mobilalkalmazást töltötték le a legtöbbször és a Netflix appja hozta a legtöbb bevételtForrás: Pixabay/Tero Vesalainen

A 2010-es évek során láttuk, hogy világunk átalakul és sorra jelennek meg a sharing economy tagjai, akik a megosztáson alapuló szolgáltatásokat kínálnak. Még ha heves vitákat is vált ki olykor a lakóközösségeknél, bérelhetjük más emberek otthonait az Airbnb-vel, vagy épp minőségi játékokkal játszhatunk útközben. A mobiltelefon áll minden változás középpontjában, az emberek tenyerében nyitva ki a világot.

Az Appannie.com megnézte a játékokat is. A Subway Surfers volt az évtized legtöbbször letöltött appjátéka, ez minden idők letöltésének több mint 15 százalékát tette ki (iOS és Google Play együttesen).

Ez az évtized figyelemre méltó növekedést hozott a mobil gazdaság számára is. A letöltések előző évhez képest 5 százalékos növekedése és a fogyasztói kiadások 15 százalékos növekedése 2019-ben és várhatóan 2020-ban is folytatódni fog.

Forrás: Appannie.com