Új vásárlási őrület az USA-ban: golyóálló hátizsák

golyóálló hátizsák
SALT LAKE CITY, UT - DECEMBER 21: Chief Operating Officer for Amendment II, Rich Brand, shoots a child's backpack with their Rynohide CNT Shield in it on December 21, 2012 in Salt Lake City, Utah. Their orders for the bulletproof shield have gone up dramatically since the school shooting in Connecticut last week. (Photo by George Frey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Új termék vásárlási divatja hódít az Egyesült Államokban, a golyóálló hátizsáké. Már száz dollárért viszonylag jó minőségű terméket lehet venni, de az igazán profi cucc ott is komoly összegbe kerül. A hátizsák mellett már egyebek mellett golyóálló csuklyás kabátot is be lehet szerezni.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg az élet kényszerítette rá az amerikai szülőket, hogy golyóálló hátizsákot vegyenek gyerekeiknek. Az igazi ok ugyanis az USA-ban egyre gyakoribb tömeggyilkosság, amelynek elsődleges helyszínei iskolák és egyetemek voltak az elmúlt években. Idén nyáron 31 embert öltek meg a texasi El Pasóban, majd ezt követően 10-en haltak meg a kaliforniai Gilroy városkában és a szintén texasi Odessában. A Gun Violence Archive elnevezésű nonprofit szervezet összesítése szerint idén már 380-an vesztették életüket olyan lövöldözésekben, ahol legalább négy áldozat volt, vagyis vérengzésnek vagy tömeggyilkosságnak minősíthető - foglalja össze a Napi.hu cikke.

A nyári véres eseményeket követően szinte napok alatt ötszörösére nőtt a golyóálló hátizsákok forgalma az Egyesült Államokban,

ami érthető, hiszen a szülők joggal tartanak attól, hogy lakóhelyükön vagy az ottani iskolában is felbukkanhat egy tömeggyilkos. Bár egy kevlárral erősített hátizsák nem biztos, hogy megvédi a gyermeket a lövésektől, de legalább esélyt adhat a túlélésre. A legolcsóbb, megbízhatónak látszó termékek az internetes áruházakban 100 dollár körüli áron - harmincezer forintért - kaphatók, de az Amazon honlapján kínál 800 dolláros csúcsterméket is.

null

null

Ezek a termékek néhány évvel ezelőtt jelentek meg a piacon. Korábban az Origo beszámolt többek között egy olyan webáruházról, amely kifejezetten golyó elleni védelemre fejlesztett portékákat kínál. A palettán táskák, ruházati termékek, divatáruk, pénztárcák és megannyi más kiegészítő is megtalálható
– csak éppen golyóálló kivitelben.

Az igények gyors növekedésére reagálva egy új védelmi iparág alakult ki a tengerentúlon.

A hátizsák mellett ugyanis egyebek mellett már golyóálló csuklyás kabátot is lehet rendelni - darabonként 600-800 dollárért. Az internetes áruházak oldalain fellelhető reklámszövegek ugyan nem említik, de a fenti biztonsági eszközök csupán a kézifegyverek, így elsősorban a pisztolyból kilőtt golyók ellen nyújthatnak védelmet, a tömeggyilkosok által előszeretettel használt gépkarabélyok, géppisztolyok ellen egyáltalán nem. Az üzlet nagyságára és dinamikájára jellemző, hogy ilyen termékek már a Home Depot barkácsáruházak és a Bed, Bath and Beyond elnevezésű lakberendezési hálózat polcain is megtalálhatók.

Az egyre szaporodó erőszakos cselekmények ellen maguk az iskolák is megpróbálnak védekezni.

Az egyre szaporodó erőszakos cselekmények miatt az elmúlt időszakban megnőtt a kereslet a különféle golyóálló termékek, köztük a golyóálló panelekkel megerősített hátizsákok iránt Forrás: Getty Images/George Frey

Golyóálló üvegekkel, korszerű beléptető rendszerekkel, páncélozott ajtókkal és arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerarendszerekkel próbálják meg csökkenteni a nagyon is valós veszélyt. Az iskolák "védelmi kiadásainak" emelkedésére álljon itt két szám: az IHS Markit tanácsadó cég felmérése szerint míg 2014-ben még csak 768 millió dollárt fordítottak ilyen célra, addig 2017-ben már 2,7 milliárd dollárt. Az összeg még nem tartalmazza az oktatási intézmények hagyományos rendszereit - például a diákoknak és tanároknak kiadott mágneskártyás beléptető rendszereket - és az egyéni védelmi felszereléseket, mint például a golyóálló hátizsák és csuklyás kabát. A Time magazin összeállításában megszólaltatta Michael Dornt, Georgia állam egykori rendőri vezetőjét, aki immár a Safe Heavens International nemzetközi tanácsadó cég vezetőjeként arra figyelmeztet, hogy

a szülők által drága pénzen megvett eszközök csökkenthetik a félelemérzetet, ami meggondolatlan cselekedetekre, hősködésre vezetheti a diákokat.

Szakértők ugyanis egyetértenek abban, hogy csakis hosszútávú és összehangolt programok csökkenthetik a veszélyt, és ebben a szabad fegyverviselés korlátozásának, a törvények szigorításának, valamint az iskolában megszervezendő preventív oktatásnak egyaránt helyet kell kapnia.