Karácsonyi zsírszörnyeket vadásztak le Londonban

zsírhegy
TO GO WITH AFP STORY BY ROBIN MILLARD Tim Henderson, a "flusher" or trunk sewer technician holds a "fatberg" as he works in the intersection of the Regent Street and Victoria sewer in London on December 11, 2014. Every day beneath the streets of London, sewer cleaners are fighting a grim war against giant "fatbergs" clogging the system. Congealed fat is blocking up the Victorian sewers and the problem is to get worse at Christmas. An extra two Olympic-sized swimming pools of turkey fat will be tipped down the drains during the festive season. There are 80,000 fatberg blockages a year, costing Thames Water customers Ł1 million ($1.6 million, 1.3 million euros) each month to tackle. The company urges people people to dispose of their cooking oil and fat properly. "Bin it, don't block it" is their message. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Újabb zsírdugók eltávolítását fejezték be az Egyesült Királyságban. Ezúttal London közepén tömítette el két brutális képződmény a csatornákat - számolt be róla a Guardian.
Vágólapra másolva!

Megfeszített, hosszú ideje zajló munkával, két hatalmas, összesen 100 tonna súlyú zsírszörnyet számoltak fel London csatornarendszerében az illetékes közműcég munkatársai. Úgy tűnik, még időben: a dugók azzal fenyegettek, hogy épp karácsony napjaira tömítik el annyira az elfolyókat, hogy a szennyvíz akár az otthonokat és az üzleteket is elárasztotta volna.

Egy korábbi londoni zsírhegy egyik darabja Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az egyik, 63 tonnás zsírhegyet - ebben több tonna betonmaradvány volt - London belvárosának egyik központi útvonala, a Pall Mall alól szedték ki, miután a szakemberek elektromos meghajtású szerszámokkal és kézi erővel elbontották azt.

A másik, 30 tonnánál súlyosabb, 70 méter hosszú képződményt a Cathedral street alól emelték ki.

A közműcég egyik, hálózatüzemeltetéssel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy "a zsírhegyek olyanok, mint a mélyből, a lábunk alól felbukkanó szörnyetegek." A vállalat ezért azt kéri a lakosságtól, "ne etessék a zsírszörnyeket" karácsonykor sem. Hozzátették: még épp időben fedezték fel mindkét dugót ahhoz, hogy elbontsák azokat, de az erre beosztott munkatársak így is folyamatosan, éjjel-nappal dolgoztak, hogy megakadályozzák a csatornák kiöntését.

A zsírdugók keletkezése mind gyakoribb probléma a briteknél. Az Origo is rendszeresen beszámolt arról, hogy különböző településeken észleltek már ilyeneket, melyek "létüket" főként annak köszönhetik, hogy az emberek a vécébe öntik az étkezési olajat, higiéniai termékeket, óvszereket és hasonlókat húznak le azon. A zsírszörnyek egyik fő "anyaga" ezek közül a nedves törlőkendők, melyektől használat után sokan szintén a vécékben szabadulnak meg.

A közműszolgáltató ismét arra kéri a lakosságot, ne idézzék elő újabb zsírszörnyek kialakulását.

A higiéniai termékeket a megfelelő hulladékgyűjtőkbe dobják, a háztartási zsíradékot pedig üvegekbe gyűjtve dobják szemétbe.

A két brutális zsírszörnnyel azután kellett a szolgáltatónak leszámolnia, hogy Islington kerülete alól korábban egy 100 méteres darabot kapartak ki, míg novemberben a greenwichi csatornarendszerben egy 40 tonnás, a londoni emeletes buszokkal megegyező méretű képződményt számoltak fel.