A kínai vállalatok adósságállománya jelenti ma a legnagyobb kockázatot a világgazdaság számára – mondják a Moody's Analytics elemzői.

A Moodys's nem az egyetlen olyan vállalat, amely úgy látja, hogy a kínai vállalatok eladósodottsága hatalmas kockázatot jelent. A múlt héten a Fitch Ratings figyelmeztetett, hogy ebben az évben a kínai vállalatok rekord számban dőltek be amiatt, hogy nem tudták fizetni az adósságaikat – írja a CNBC.

Bár a vállalati adósságok általában is komoly rendszerszintű kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszerre és a világgazdaságra nézve, de az eladósodott kínai cégek esetében ez a veszélyforrás különösen jelentős – mondja a Moody's vezető közgazdásza, Mark Zandi.

A legnagyobb gondot pedig nem pusztán a bedőlések jelentik, hanem az a tény, hogy a céges adósságállományok rendkívül gyors ütemben nőnek a világ második legnagyobb gazdaságában. Zandi kiemelte, számos társaság küszködik a kínai gazdasági növekedés lassulásával, amihez olyan negatív tényezők is bejönnek a képbe (egyebek mellett), mint a kereskedelmi háború.

Rekord számban dőlnek be a kínai magáncégekForrás: Imaginechina/Meng zhongde

Ez a probléma azonban az USA-ban is megvan – noha nem teljesen ugyanolyan körülmények között. Az Egyesült Államokban is igen jelentős a már egyébként is súlyosan eladósodott vállalatoknak nyújtott hitelezés. Ezek a cégek pedig brutálisan sérülékenyek lesznek, ha a gazdaság lassulásnak indul – tette hozzá Zandi.

Kínában azonban ez a probléma annak ellenére jelentkezik, hogy a kínai kormány már egy ideje igyekszik normalizálni a gazdaságot azzal, hogy erősen ösztönzi a kockázatos adósságállományok leépítését. A nehézség a kereskedelmi háború kitörésével jött, amikor a kínai gazdaság lassulását az államnak ellensúlyoznia kellett. A két tendencia ütközéséből pedig végül az lett, hogy az élénkítések következtében még veszélyesebb lett a kínai cégek eladósodottsága.

A Fitch Ratings elemzése kiemelte, a jüanban denominált kötvényeket kibocsátó kínai magáncégek körében 4,9 százalékos volt a bedőlési arány az idei év első 11 hónapjában. Ezzel szemben 2014-ben még csupán 0,6 százalékos volt ez az arány.