Így lehet elbukni a lakástakarék állami támogatását

Új adószabályok augusztustól adó pénz nyereség, veszteség értékpapír
Érdemes összehasonlítani hitelfelvétel előtt a bankhitelek és a lakástakarékok konstrukcióit
Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, de akár egy be nem fizetett bírság, vagy egy régóta halmozódó társasházi közösköltség-tartozás miatt is elbukhatják a lakás-takarékpénztári megtakarítás állami támogatását, ami különösen akkor nagy veszteség, ha már a szerződés lejárta előtt történik mindez - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.
Vágólapra másolva!

A még meglévő lakás-takarékpénztárak (ltp-k) legnagyobb pénzügyi előnye nem a minimális betéti kamat, hanem az éves befizetésekhez kapcsolódó állami támogatás, amely egy - maximális - havi 20 ezer forintos szerződés esetében évi 72 ezer forint pluszpénzt jelent a takarékoskodó számára - idézi a a Bankmonitor.hu elemzését a Napi.hu.

Vagyis a jelenleg még futó, 2018. október 17. előtti szerződések esetében minden 100 befizetett forinthoz 30 forintot tesz hozzá a költségvetés, amely négyéves futamidőnél összegében 288 ezer forint lehet. Ehhez képest a megtakarítások után járó betéti kamat olyan soványka, hogy mindössze pár ezer forintot hoz a konyhára.

Éppen emiatt jelenthet nagy pofont a Bankmonitor.hu hitel-összehasonlító portál szakemberei szerint az, ha egy végrehajtás miatt inkasszózzák a lakás-takarékbetét akár egy részét is, ugyanis a pénztár ilyenkor a követelt összeget átutalja a végrehajtó letéti számlájára, majd a szerződést automatikusan megszünteti.

Lakásvásárlás előtt érdemes összehasonlítani a bankhitelek és a lakástakarékok konstrukcióit Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

Ez azzal jár, hogy a lakástakarék tulajdonosa elbukja az összes addig jóváírt állami támogatást, és mindössze a végrehajtás után esetlegesen megmaradó összeget, plusz annak kamatait utalják el a részére.

Mindez egy négyéves szerződés utolsó évében 200 ezer forint feletti veszteséget jelenthet, de egy 10 éves futamidejű lakástakaréknál akár 600 ezer forint felett is lehet a veszteség csak az állami támogatás elbukása miatt - mindezt tetézi, hogy így egy évtizedig bőven infláció alatt kamatozott a megtakarítás. Amennyiben a megtakarítás önerőként szolgált volna egy későbbi lakáshitelhez, akkor emiatt akár a lakáscél is meghiúsulhat, ugyanis a bankok a magas lakásárak miatt a kötelező 20 százalék helyett egyre inkább 30 százalékos önerőt várnak el, amelynek az előteremtése jelentős kihívást jelent sokak számára.