Félmillió tűzveszélyes mosógépet hívnak vissza

Woman Loading Clothes In Washer Laundry Chores Women Dryer Washer Laundry Basket Holding Loading Directly Above People Flooring Domestic Kitchen Basket Clothing Washing Machine Appliance Machinery
High Angle View Of Young Woman Loading Multi-colored Clothes In Washer
Vágólapra másolva!
Mintegy félmillió, a háztartásokban már használatban lévő mosógépet kényetelen visszahívni a Whirlpool az Egyesült Királyságban - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A visszahívás a Hotpoint és Indesit márkájú gépeket érinti, azokat, melyeket 2014-től 2018-ig bezárólag értékesítettek a brit háztartások számára. Ez 519 ezer darabot jelent, melyeknek nagyjából 20 százaléka lehet érintett a hibával.

A vállalat közlése szerint a biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértői csapatuk fedezte fel a hibát. Ennek alapján, amikor a mosógép melegítőrendszerét bekapcsolják, igen ritkán, de előfordulhat, hogy az az ajtózár-rendszer túlmelegedéséhez, ezen keresztül pedig potenciális tűzveszélyhez vezethet. A vállalat azt közölte, a tűzveszély ellenére ez a jelenség - mely a fűtéshez kapcsolódó többletáram felvételére vezethető vissza - azonban nem okozhat komoly károkat és nem vezethet súlyos sérülésekhez.

A cég azt közölte, januárban kezdik meg a kérdéses mosógépek ellenőrzését.

Ugyanakkor a vállalat egyelőre nem ajánlott fel azokra pénzvisszatérírést, vagy új gép vásárlásának lehetőségét, ami további kritikákat váltott ki a fogyasztók részéről. A Whirlpool sajnálatát fejezte ki az ügy kapcsán, különösen úgy, hogy az épp karácsonykor jelentkezett.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Andrey Popov/Andrey Popov

Az érintett gépeket használó háztartásokban, könnyen lehet, hogy az ünnepektől kezdve, hónapokig nélkülözniük kell a melegvizes mosást. Ennyi berendezés átvizsgálása ugyanis biztosan nem megy rövid idő alatt.

A cég azt közölte, bővített kapacitással készülnek a januárban kezdődő bevizsgálásokra. Növelték logisztikai erőforrásaikat is, és rohamtempóban keresik azokat a mérnököket és technikusokat, akik az ügyfélszolgálat munkáját támogatva, részt tudnak venni a félmillió berendezés visszahívása körüli teendők ellátásában.

Ugyanakkor a vállalat szerint a gépek hideg vizes programokkal továbbra is megbízhatóan használhatók, hiszen ezeknél nem kapcsol be a melegítőrendszer.

A cég külön közösségi oldalakat és telefonos forródrótot is létesített, ahol a vásárlók kérdéseikkel a gyártóhoz fordulhatnak. Elindítottak továbbá egy online felületet is, ahol gépének gyártási számával mindenki ellenőrizheti, hogy az ő otthonában üzemelő gép érintett-e a problémával, ez az oldal azonban, úgy tűnik, jelenleg nem működik.

A 2014 és 2018 között értékesített gépek az említett márkanevek alatt, török- és lengyelországi gyárakban készültek. A visszahívás egyelőre csak az angol és az ír háztartásokban lévő gépekre vonatkozik.

Nem ez az első, nagyszámú berendezést érintő visszahívás a Whirlpoolnál. Ahogy az Origo akkor megírta, nyáron hasonló veszély miatt ugyanilyen nagyságrendben kellett visszahívni a cég gyártotta szárítógépeket is.