Milyen recesszió? Csúcson a világgazdasági optimizmus

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban többen elkezdték megkongatni a vészharangot a világgazdaság jövőjével kapcsolatban. Elkezdtek vörösen villogni a recessziós jelzések, és egy idő után már nem is az volt a kérdés, jön-e visszaesés, hanem hogy mikor. Mára azonban a helyzet megváltozott. A Bank of America friss felmérése szerint ugyanis a befektetők körében csúcsra ért a világgazdaság jövőjével kapcsolatos optimizmus.
Vágólapra másolva!

A Bank of America friss felmérése szerint decemberben a válaszadók nettó 29 százaléka számított arra, hogy a következő 12 hónapban a világgazdaság növekedni fog. Ez pedig 22 százalékpontos emelkedésnek számít, amire soha nem volt még példa a kutatás történetében. Az amerikai bank egyébként december elején 199 befektetők kérdezett meg olyan cégektől, melyek összesen 627 milliárd dollárnyi tőkét kezelnek – írja a Business Insider.

Mindebből az látszik, hogy az elmúlt két hónapban a nagybefektetők elkezdték kiárazni a piacról a recessziós kockázatot

– mondja Michael Hartnett, a Bank of America vezető elemzője.

A világgazdaság növekedésével kapcsolatos pozitív várakozások 66 százalékponttal nőttek (ami új rekord), míg a recessziós félelmek 33 százalékponttal csökkentek ugyanebben az időszakban. Ráadásul a válaszadók nettó 68 százaléka mondta azt, hogy valószínűtlen a globális recesszió 2020-ban, ami a legnagyobb kéthavi hangulatjavulás 2009 májusa óta.

Jó hangulatban fordulnak rá 2020-ra a befektetők Forrás: 123rf.com

Az igazi fordulat egyébként novemberben következett be, amikor a globális növekedési kilátások végre átfordultak pozitív tartományba. Akkor 6 százalékra erősödtek a pozitív hangok a korábbi mínusz 37 százalékról – ez 20 éve a legnagyobb javulásnak minősült.

A decemberi eredmény pedig rendkívül éles kontraszt az év korábbi szakaszaihoz képest, amikor még igen intenzíven voltak jelen a globális recessziós félelmek.

Júniusban például a pénzügyi válság óta nem látott pesszimizmus uralkodott a befektetők körében, és a megkérdezettek 50 százaléka számított arra, hogy 2020-ban beüt a globális GDP csökkenése.

Bár szeptemberre már javult a helyzet, de a válaszadók 38 százaléka még akkor is recesszióra számított. Októberben pedig az USA jövőjével kapcsolatban erősödtek föl az aggodalmak, mivel az alapmenedzserek úgy vélték, az USA költségvetési politikája túl szigorú, és 90 százalék mondta azt, hogy a világ legnagyobb gazdasága a növekedési ciklusa végén van.

Az év végére azonban beütött az optimizmus, vagyis rendkívül izgalmas lesz, hogy teljesít majd a világgazdaság 2020 első negyedévében, illetve miként változik majd a nagybefektetők hangulata.