Ügyeleti rend szerint működnek a gyógyszertárak a karácsonyi ünnepek alatt - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A közlemény szerint december 24-én a pihenőnapokon is működő gyógyszertárak általában 12 óráig tartanak nyitva. 

December 25-én és 26-án a 0-24 órás és az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.  

Szilveszterkor a szokásos hétköznapi vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lehet gyógyszert venni a patikákban,

míg január 1-jén csak a 0-24 órás és az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak működnek.  

Az OGYÉI közlése szerint a patikák betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvashatóan jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, továbbá a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját.

Érdemes figyelni arra, hogyan alakul a gyógyszertárak nyitvatartása az ünnepi időszakbanForrás: Mikszáth Gyógyszertár/Facebook

Felhívták a figyelmet arra is, az ünnepnapok torlódása miatt kiemelt fontosságú, hogy mindenkinél legyen elegendő rendszeresen szedett készítményeiből és készüljünk fel nem várt helyzetekre is.

Azt javasolják, hogy érdemes ellenőrizni az otthon tartott láz- és fájdalomcsillapító szereket, torokfertőtlenítőt, orrcseppet és köptetőt, valamint a gyomor- és bélpanaszokra szolgáló készítményeket.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról a www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso oldalon lehet tájékozódni.