Hatalmas felfutásban van az amerikai tőzsde

zászló amerikai zászló
usa, etat de New York, New York City, Manhattan, financial district, wall street, bourse, nyse, drapeau american, Photo Gilles Targat
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvények továbbra is új csúcsokat verdesnek, ahogy a múlt héten felsejlett az amerikai-kínai kereskedelmi háború békés lezárásának lehetősége, ráadásul erős munkaerő-piaci adatok érkeztek, az építőipar pedig arra utaló jeleket mutat, hogy az USA jól teljesíthet az idei negyedik negyedévben. Mindennek eredményeként az amerikai tőzsde ma ott tart, hogy a részvénypiac akár 1997 óta nem látott erős évet is zárhat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 részvényindex nagyon közel áll ahhoz, hogy 1997 óta a legjobb évet produkálja, de ehhez még meg kell ugrania egy lécet. Arra ugyanis abszolút reális esély van, hogy a 2013-ban produkált erős évet fölülmúlja az index.

Jelenleg úgy tűnik, 13 százalék esély van arra, hogy az S&P 500 index 3250 ponton fejezze be az évet, de annak már 23 az esélye, hogy az év végéig valamikor meghaladja ezt az értéket a mutató

– mondta a MarketWatch-nak JJ Kinahan, a TD Ameritrade vezető elemzője.

Az indexnek 3248,87 pont fölött kellene zárnia az évet ahhoz, hogy lenyomja a 2013-as teljesítményt, amikor a mutató 29,6 százalékot emelkedett az egész évben. Ez azt jelenti, hogy a keddi záráshoz képest az S&P 500-nak 1,8 százalékot kellene még erősödnie december 31-ig. Ennél viszont sokkal nehezebb lenne elérni az 1997-es szintet, amikor a mutató összesen 31 százalékos pluszban zárta az évet.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az S&P 500 egyébként

szerdán 0,04 százalékos csökkenéssel 3191,14 ponton zárt, és idén eddig ezzel 27,30 százalékos pluszban van.

A történelmi tapasztalatok egyébként arra utalnak, hogy komoly esély van arra, hogy sikerül lekörözni a 2013-as évet. Az eddigi trendek szerint ugyanis a részvénypiac általában emelkedni szokott az év utolsó hetében.

Ezt támasztja alá, hogy 1950 óta az S&P 500 index átlagosan 1,3 százalékot erősödött az évek utolsó öt, illetve az új év első két kereskedési napján – tipikusan ezt szokták Mikulásralinak nevezni.

Kinahan hozzátette, ha nem jönnek hirtelen nagyon rossz hírek, akkor minden esély megvan arra, hogy a mostani rali folytatódni fog az év végéig.

Az alapmenedzserek ugyanis igyekeznek lecsapni a kedvező hozamokra, tekintve hogy idén nagyon jó évük volt a tőzsdén.