Kétmilliárdos büntetésen alkudozik a nagy amerikai bankház

2019.12.21. 10:11

A pénzintézet jelenleg is tárgyal az amerikai Igazságügyi Minisztériumnal, hogy csökkentse a 2 milliárd dolláros bírságát az 1MDB botrányban játszott szerepe miatt – írja a CNBC.

Az egyeztetések még nem fejeződtek be, várhatóan a jövő hónapban jutnak megállapodásra a felek.

A befektetési bank ázsiai leányvállalatát korábban bűnösnek találták, mert az megsértette a megvesztegetésekkel kapcsolatos amerikai szabályozásokat,illetve a Goldman Sachsnak egy független felügyelő testületet is létre kell hoznia, amely az eljárás tisztaságát ellenőrzi.

IllusztrációForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A cég bankárjait azzal vádolták, hogy maláj finanszírozókat segítettek abban, hogy a 6,5 milliárd dolláros 1MDB befektetési alapból – amit az ország gazdasági fejlesztésének ösztönzésére indítottak – milliárdokat sikkasszanak el.

A pénzintézet korábban elmondta, hogy csak két alkalmazott volt felelős az ügyletért, őket már menesztették, sőt, Tim Leissnert – akit Malajziából örökre ki is tiltottak – tavaly csalásért ítélték el és eltiltották minden pénzügyi ágazatban folytatandó tevékenységtől.

IllusztrációForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Mike Mayo, a Wells Fargo elemzője szerint az 1MDB botránnyal kapcsolatos költségek akár az 5 milliárd dollárt is elérhetik – vagyis a 2 milliárd dolláros megállapodással a Goldman Sachs elkerülheti a nemzetközi botrány legrosszabb lehetséges következményeit.

A New York-i vállalat továbbra is külön tárgyalásokat folytat a maláj hatóságokkal, akik büntetőperes eljárást indítottak a cég ellen.

A bankház részvénye csütörtökön 92 centtel 229,55 dollárra csökkent, ugyanakkor az év egészében 37 százalékot emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK