Élénk lesz év végén a hazai turizmus

2019.12.20. 10:44

Újabb adatsor mutatja, hogy az év végén nagyon élénk lesz a hazai turizmus. A legnagyobb hazai utazásszervező portál, a Szállás.hu adatai szerint az általuk közvetített vendégforgalom 30 százalékkal bővül karácsonykor, és 24 százalékkal nő a foglalások száma tavalyhoz képest, írja a Magyar Nemzet. 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a december 22. és 26. közötti időszakra közvetített forgalom Magyarországon – közölte Szigetvári József, a Szállás.hu-csoport vezérigazgatója.

Kiemelte: belföldön annak ellenére nő a foglalások száma, hogy az ünnepkor a szállásadók gyakran másfélszeres vagy akár két és félszeres árral dolgoznak. A legtöbben az apartmanok (27 százalék), a vendégházak (19 százalék) és a panziók (18 százalék) közül választanak ünnepi pihenőhelyet, de fokozott az érdeklődés a három- (17 százalék) és négycsillagos (14 százalék) hotelek iránt is.

Sokkal többet szánnak a decemberi utazásra a magyarok. Idén az átlagos foglalási érték 53 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, az összeg ezúttal 97 ezer forintot tesz ki. A legtöbben ugyanakkor ötvenezer forint alatt költenek, a vendégek kevesebb mint harmada pedig 50-100 ezer forintot szán a karácsonyi kikapcsolódásra.

Forrás: Pixabay / Készítette: Fernando Zamora

Akadnak 200 ezer forint fölötti foglalások is, ez az összes megrendelés tíz százaléka. Van egy kiugróan magas foglalás is a portálon: a legnagyobb összegben, 1 millió 250 ezer forintért Hévízre váltottak utazást, a legolcsóbb foglalás pedig 5000 forintot ért, Parádon – jelezte az ügyvezető. Az ünnepi jövés-menésből a megyék közül idén Heves, Zala és Pest részesülnek a legnagyobb arányban, míg a legnépszerűbb úti cél karácsonykor Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Zalakaros és Eger lesz.