A legerősebb útlevéllel bíró ország lakói alig utaznak külföldre

TOPSHOTS Horizontal AIRCRAFT IN FLIGHT PLANE MOON ILLUSTRATION AIR TRAVEL
Úton Brazíliába, Japánba, Kölnbe, vagy ki tudja hová?
Vágólapra másolva!
Az országok közül, Japánnak van a világ legerősebb útlevele, állampolgárai jelentős része azonban még csak nem is rendelkezik az okmánnyal. A Quartz utána járt, miért, aminek következtében persze külföldre sem utaznak.
Vágólapra másolva!

A Világgazdasági Fórum rendszeresen vizsgálja azt, melyik országnak a legerősebb az útlevele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megnézik, melyik ország útlevelével a legkönnyebb beutazni a legtöbb más országba. Ebben most Japán vezet, japán útlevél birtokában a világ mintegy 190 államába lehet törvényesen beutazni vízum vagy egyéb külön engedély nélkül. Ez igen jó arány, tekintve, hogy az összehasonlításban 199 országot vizsgáltak. Japán az ázsiai miniállammal, Szingapúrral osztozik az első helyen.

Ám hiába az erős útlevél, a japánok úgy tűnik, alig járnak külföldre.

A Nikkei Asian Review jelentése szerint, egészen meghökkentő módon,

a japán állampolgárok mindössze 23 százaléka rendelkezik jelenleg útlevéllel.

Ez a legalacsonyabb arány a legfeljettebb országokat tömörítő G7-csoportban. Az adatok szerint, a külföldre látogató japán turisták száma lényegében stagnál 2015 óta.

Illusztráció Forrás: AFP/Juan Mabromata

S amikor utaznak, a japánok akkor sem merészkednek túlságosan messzire. A legtöbben közülük Dél-Koreába, Tajvanra, Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, annak ellenére, hogy lényegében a világ legtöbb országába külön bürokratikus hókuszpókusz nélkül beléphetnének.

Mi lehet annak az oka, hogy a japánok inkább szigetországuk határain belül maradnak?

Ennek egyik vonatkozása az, hogy a japán igen elöregedő társadalom. A japánok nemcsak a közvélekedés szerint, hanem statisztikailag igazolhatóan is a világ legtovább élői közé tartoznak, csakhogy az idősek már nem szívesen mozdulnak ki otthonaikból, megszokott környezetből, mégha fizikai kondíciójuk ezt meg is engedné.

De miért nem utaznak akkor a japán fiatalok?

Ennek valószínűleg egy könyv is az oka

- legalábbis ezt állítja, Xiaochen Su, egy japán-amerikai származású, migrációs szakértő. A Japan Timesban közölt írásában Su azt állítja, hogy a Chikyu no arukikata (magyarul körülbelül: "Hogyan bolyongd be a Földet?") című könyv tehet a meglehetősen alacsony japán turistáskodási hajlandóságról. Su szerint az először 35 éve kiadott, 8 millió példányban elkelt könyv a valaha volt legnagyobb japán könyvsiker az útikalauz-típusú könyvek között.

Csakhogy, a műfajtól némileg szokatlan módon, a könyv arányait tekintve meglehetősen sokat foglalkozik azzal, hogy a külföldre látogató turista milyen bűncselekmények veszélyének teszi ki magát.

A munka végső konklúziója az, hogy mindenütt máshol sokkal veszélyesebb, mint otthon maradni, mert máshol a japán fiatalok is csak bűnözők céltáblájának kínálják magukat.

Su szerint a könyvnek olyan, társadalmi szinten jelentős pszichológiai hatása volt, ami ha nem is kizárólagos, de részleges magyarázattal szolgálhat arra, miért maradnak a legtöbben otton a legerősebb útlevéllel bíró Japán lakosai közül.

Valóban, a japán statisztikai adatok szerint, ugyan minden évben vannak kiugró hónapjai a Japánba beutazó, illetve onnan kiutazó turizmusnak, az országot még mindig sokkal többen keresik fel, mint ahányan kilátogatnak onnan. Idén októberben például mintegy 2,5 millió beutazót regisztráltak, szemben a kb. 1,6 millió kiutazóval. Japán népessége kb. 127 millió fő.