Uniós szinten Magyarországon csökkent legjobban a munkaerőhiány

Audi Hungária Motor Kft., Győr, robotok, humánerőforrás, automatizálás
Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában. Origo riport, 2016.
Vágólapra másolva!
Statisztikai adatok alapján, az Európai Unióban Szlovénia mellett Magyarországon csökkent leginkább a munkaerőhiány. Hazánkban a betöltetlen állások aránya 2,5 százalék, ami a második negyedévhez képest 0,3 százalékos csökkenést jelent.
Vágólapra másolva!

Vélhetően nem súlyosbodik tovább a munkaerőhiány az EU-ban, a statisztikai hivatal szerint 2,3 százaléka volt betöltetlen a rendelkezésre álló pozícióknak a harmadik negyedévben.

Az arány megegyezik az előző negyedévek értékeivel, s éves összevetésben is mindössze 0,1 százalékkal emelkedett. A stagnálást pedig szakértők a munkavállalók nélkül maradt pozíciók csökkenésével magyarázzák – írja a Magyar Nemzet.

Ennek egyik oka, hogy a szakértők, közgazdászok egybehangzó véleménye szerint globális szinten csökken a gazdasági növekedés, az alacsonyabb termelési volumenek miatt pedig kevesebb emberre lesz szükség.

Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában. (Illusztráció) Fotó: Marton Szilvia - Origo

Emellett jelentősen felgyorsult a különböző munkafázisok digitalizálása is, a folyamat következtében a következő évtized során a munkahelyek több mint tíz százaléka szűnhet meg.

Magyarország az élen

A harmadik negyedévben az Európai Unió egészében az álláshelyek 2,3 százaléka maradt betöltetlen.

Csehországban a legsúlyosabb a munkaerőhiány: a rendelkezésre álló pozíciók 6,9 százaléka várt munkavállalóra.

A cseheket követi Belgium, ám jelentősen elmaradva: az állások 3,4 százalékára nem találtak embert. Németországban és Hollandiában egyaránt 3,2-3,2 százalék az arány.

Magyarországon csökkent Szlovénia mellett legjobban a betöltetlen állások aránya, 0,3 százalékponttal 2,5 százalékra.

Ugyanakkor a hazai adat némileg még mindig magasabb az uniós átlagnál, s a kelet-közép-európai régióból csak Lettországnak nagyobb a szakemberigénye.

Magyarországon az iparban és az építőiparban sikerült a legtöbb munkaerőt bevonni: fél százalékponttal 2,6 százalékra csökkent a betöltetlen állások aránya 2018. harmadik negyedévéhez képest.

A szolgáltatások területén is tapasztalható javulás: egy év alatt fél százalékponttal 2,3 százalékra csökkent az összes rendelkezésre álló munkahelyen belül az üres álláshely.

Nem egységes a munkaerőprobléma az uniós tagállamokban, mivel Ausztriában és Portugáliában több állás maradt üresen egy év elteltével az idei harmadik negyedévben. Ezzel szemben a mediterrán országokban stagnált a munkaerőpiac.