Az USA-n kívüli piacok jövőre lenyomhatják az amerikai részvényhozamokat

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben az amerikai részvénypiac hozamai egyértelműen uralták a világpiacot. Ez a trend azonban most annak ellenére is megfordulhat 2020-ban, hogy az elemzők szerint az amerikai S&P 500 részvényindex továbbra is jól fog teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Egyre több olyan befektető és stratéga van, aki úgy látja, a nemzetközi részvénypiac 2020-ban már le fogja körözni az amerikait. Ezzel pedig egy egész évtizedes trend törhet meg – írja a CNBC.

Az amerikai S&P 500 index ugyanis 180 százalékot emelkedett 2010 óta,

míg az USA-n kívüli papírokat tömörítő MSCI ACWI ex U.S. nevű tőzsdén kereskedett alap (ETF) mindössze 18 százalékot. A legrosszabbul azonban a feltörekvő piacok jártak. Az iShares MSCI Emerging Market feltörekvő piaci index ugyanis mindössze 4 százalékot erősödött az elmúlt évtizedben.

Ráadásul a Citigroup épp nemrég tette közzé a jövő évre vonatkozó elemzését, melyből az derül ki, hogy a bank 2020-ra kiadott S&P 500 célára 3375 pont, szemben az idei év 3050 pontos célárfolyamával.

A Citigroup szerint az év első fele kimondottan jól alakulhat az amerikai mutató számára, amikor összejöhet akár a 3500 pont is.

Az év második fele azonban már rázósabb lehet, a korábbiaknál sokkal több kockázattal és bizonytalansággal.

Közeleg a fordulat?

Ezzel együtt az elemzők jelentős része arra számít, hogy

az USA-n kívüli részvénypiacok 2020-ban már lenyomhatják az amerikai hozamokat,

köszönhetően a vonzó értékeltségeknek, illetve a laza jegybanki politikák által megtámogatott gazdasági növekedésnek.

2020-ban megtörténhet az amerikai részvénypiac trónfosztása Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A trendforduló egyik legfontosabb oka, hogy az amerikai részvénypiac egyszerűen túl drága lett a befektetők számára, ráadásul egyre kevésbé tud olyan hozamot produkálni a sokkal olcsóbb nemzetközi piaccal szemben, amely a befektetők szemében indokolná a kiemelkedően drága vásárlásokat.

Változó környezet

Mindeközben az amerikai gazdaság az idei harmadik negyedévben 2,1 százalékkal bővült, a világgazdaság növekedése pedig lelassult az elmúlt időszakban.

A globálisan kedvezőtlen környezetet a gyengülő feldolgozóipari aktivitás, illetve a romló kereskedelmi feltételek idézték elő.

Európában például a feldolgozóipari aktivitás októberben 7 éves mélypontra zuhant, és bár novemberben sikerült némileg fölpattannia, az ipar teljesítménye még mindig szűkülő tartományban van.

Egyre vonzóbbak az USA-n kívüli részvények Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A fentiek együtt pedig arra ösztönzik a világ jegybankjait, hogy lazítsanak a monetáris politikáikon. Az Európai Központi Bank például idén új kötvényvásárlási programot jelentett be, a kínai központi bank pedig 2015 óta először csökkentette rövidtávú hitelezési rátáját. A Bank of Japan egész évben rendkívül laza politikát tartott fenn.

Az elmúlt hónapokban azonban enyhülni látszik az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, ami a következő időszakban felpörgetheti a világgazdaság növekedését.

Ez pedig végső soron azt jelentheti, hogy a nemzetközi részvények elkezdenek vonzóbbak lenni az amerikai társaiknál.

A legizgalmasabb piacok

Az egyes részvénypiacok tekintetében különösen izgalmasak lehetnek az ázsiai, azon belül is a japán és a dél-koreai papírok.

Az iShares MSCI Japan ETF például több mint 18 százalékot emelkedett idén (december elejéig), ami a legnagyobb éves erősödés volt 2017 óta.

A japán Nikkei 225 index szintén több mint 16 százalékot izmosodott december elejéig.

Ugyanebben az időszakban viszont a koreai piac sokkal gyengébb eredményt produkált. Az iShares MSCI South Korea ETF több mint 2 százalékot gyengült, míg a Kospi tőzsdeindex éppen hogy pozitív tartományban tudta tartani magát.

Ázsia és Európa különösen izgalmas befektetési lehetőségeket nyújthat 2020-ban Forrás: AFP/Daniel Roland

Európa a másik olyan terület, amely az eddigiek alapján komoly erősödésre számíthat 2020-ban. A tőkeáramlások alapján ugyanis úgy tűnik, a befektetők már beárazták a kockázatokat, vagyis jöhet az emelkedés.

Az európai Stoxx 600 részvényindex egyébként idén több mint 19, míg a német DAX több mint 20 százalékot emelkedett.

Az elmúlt évtized befektetéseit tehát magasan utalták az amerikai részvények, azonban ez a következő 10 évben alapjaiban változhat meg – és a folyamat már 2020-ban megkezdődhet. Egyre érdekesebb lesz tehát figyelni Ázsiát és az elmúlt időszakban sokszor már lesajnált európai részvénypiacot is.