Veszélyes étrend-kiegészítőre adott ki riasztást a Nébih

gyógyszer, laborat laboratory testing pipette pipetting analysis analytical biological BIOLOGIST BIOLOGY biotechnology research CANCER pharmaceutical chemical CHEMISTRY deoxyribonucleic acid DNA eppendorf tube experiment experimenting genetic geneticist g
Kémiai analízisre készítenek elő mintákat
Vágólapra másolva!
Komoly problémát találtak Csehországból származó étrend-kiegészítőknél, amikből Magyarországra is érkezett, figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Vágólapra másolva!

A német hatóság azért riasztott, mert magas pirrolizidin alkaloid- tartalmat mértek Csehországból származó étrend-kiegészítő cseppekben.

A termékből hazánkba is érkezett a gyártó cég leányvállalatához.

A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

Az érintett termék adatai:

Neve: Vironal

Márka: Energy Group

Kiszerelés: 30 ml

Minőségmegőrzési idő: 18/09/2021

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne fogyasszák el!

A termék képe egy külföldi forgalmazásból:

A pirrolizidin alkaloidokról

Világszerte számos növény termel úgynevezett pirrolizidin alkaloidokat, a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok, például a klíma és a talajadottságok is. Pirrolizidin alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki. Ezen anyagok például a gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a felhasználni kívánt növények betakarításakor szennyezőanyagként keveredhetnek a hasznos növény közé. Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.