Százmilliárd forintot költhettek a magyarok idén karácsonyi ajándékokra

karácsonyi bevásárlás
bevásárló központ
Thousands of Hungarians walk to buy Christmas gifts in the biggest shopping centrer of Budapest, the 'Westend' 21 December 2004 three days before the Christmas. Dazed by the Christmas shopping fever and with an ever greater ambition for material goods, central Europeans are putting aside an historic aversion to taking out loans as their spending habits change and a new generation of debtors take root. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordot dönthet a kiskereskedelemben 2019 decemberben: élelmiszerre 3-4 százalékkal, az iparcikkekre pedig 6-8 százalékkal többet költhettek az emberek, mint tavaly ilyenkor - becsülte meg a Országos Kereskedelmi Szövetség.
Vágólapra másolva!

Vámos György, az OKSZ főtitkára elmondta, a kiskereskedelem átlagos növekedési ütemét az utóbbi 2-3 évben jelentősen meghaladja az iparcikkek forgalmának bővülése, ennek oka a szakértő szerint főként az, hogy a jövedelmek emelkedése, illetve a kormányzati család- és lakáspolitikai intézkedések miatt több pénz van a fogyasztóknál.

Hozzátette, hogy

az év legerősebb hónapja idén is a december lesz,

novemberhez képest mindig jelentős az ugrás az iparcikkek és az élelmiszerek piacán is.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az OKSZ becslése szerint

ajándékokra mintegy 100 milliárd forintot költenek az emberek,

ennek nagy része iparcikk, illetve hagyományos ajándék, de ezeken túl az összegben például a vásárlási vagy utazási utalványok is benne vannak. Az ajándékok köre alapvetően nem változik, a legnagyobb súlyt általában a műszaki cikkek képviselik, de népszerűek a könyvek, a játékok, az illatszerek, a ruházati és a lakásfelszerelési cikkek is.

Az élelmiszer-vásárlásokon belül az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre szintén körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak a vásárlók - tette hozzá Vámos György.