A Reuters értesülései szerint összesen 1,4 millió dolláros kölcsönt kap a Tesla a Sanghajba tervezett új gyárának megépítéséhez négy kínai banktól. Ennek egy részét Elon Musk vállalata egy korábbi kölcsön megtérítéséhez fogja használni.

A kínai bankok korábban már adtak egy 12 hónapos kölcsönt a Tesla számára, ennek visszafizetési határideje pedig 2020 március 4-én járna le. Az új megállapodásnak köszönhetően a Tesla a mostani 1,4 milliárd dolláros kölcsön egy részét a korábbi adóság törlesztésére használja majd fel.

Az összeg fennmaradó részét a Tesla Sanghajban épülő gyárárára fordítja Elon Musk vállalata, amely építését még az év elején kezdték meg. A tervek szerint az új kínai gyárban heti ezer Model 3-as elektromos autót készítenek majd és ez lesz a Tesla első üzeme az Egyesült Államokon kívül.

illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A kínai gyár azért is fontos a Tesla számára, mert így megkerülhetik az Egyesült Államok és Kína között kialakult kereskedelmi háború következtében kiszabott vámokat, valamint növelhetik jelenlétüket a világ legnagyobb autópiacán.