Egy helyen az év legjobb magyarországi banki újításai

apple pay készpénz bankkártya fizetés mobil
Vágólapra másolva!
Elsősorban nem a fizetési üzletágban fejlesztett új termékeiket nevezték meg a hazai hitelintézetek az elmúlt év legsikeresebb termékeiként annak ellenére, hogy ez a terület dübörög most leginkább a pénzügyi szektorban, gondoljunk csak az egyre szaporodó mobilfizetési megoldásokra, a folyamatosan megújuló mobilappokra, a gyors pénzküldési szolgáltatásokra, vagy a PSD2 irányelvre, mely a nyílt bankolás korszakát hozta el 2019-ben. Mégis több bank is a klasszikus hitelezési vagy betétgyűjtési tevékenységi köréből nevezett meg újdonságot, mely a legnagyobb sikert hozta számukra a 2010-es évtized utolsó évében. Az Origo körkérdésére adott banki válaszok alapján itt vannak a legnagyobb banki durranások 2019-ből.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank autólízing kalkulátora és hozzá kapcsolódó lízing igénylése hozta el a hitelintézet egyik fő sikerét 2019-ben. A teljesen online igénylési lehetőség ma már nem számít újdonságnak, de az autólízing esetében egészen eddig az évig kellett várni, mire kijött az első ilyen hazai konstrukció a Budapest Bank jóvoltából. A szolgáltatás keretében az érdeklődők egy autólízing kalkulátor segítségével állíthatják össze a számukra ideális autófinanszírozási ajánlatot.

Az egyik legnagyobb használtautó hirdetési oldalról érkezve a kalkulátor automatikusan betölti az autó adatait.

Az igénylési folyamatba az autó eladója is meghívást kap az adásvétel gyorsítása érdekében. Eddig mintegy 300 millió forintnyi igénylést indítottak ezen a felületen.

A vállalati konstrukciói közül a BusinessID szolgáltatás bevezetésére a legbüszkébb a hitelintézet, mellyel lehetővé vált, hogy a cégvezetők irodától független környezetből, számítógép használata nélkül, kizárólag mobileszközről ellenőrizzék vállalkozásuk pénzügyi megbízásait. A mobileszközre adaptált kripto-technológia minden korábbinál biztonságosabb aláírást tesz lehetővé, nagy összegű megbízások esetén is. Ugyancsak üzleti ügyfeleknek nyújtott konstrukcióként a Welcome névre hallgató folyó-, forgó és beruházási hitelek hoztak még sikert a Budapest Banknak, melyek egyszerűsített dokumentációval és gyors átfutással tárgyi fedezet nélkül elérhetőek egészen 100 millió forintig.

A CIB Bank a lakosság számára nyújtott 2019-es újdonságok közül a CIB Tandem Megtakarításokat emelte ki, amely

a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben magasabb kamatot és kedvező hozamlehetőséget nyújt a bankbetétek és a befektetések tulajdonságainak ötvözésével.

A cégek számára kínált újdonságok közül a CIB Start Alapcsalád bevezetését emelte ki a hitelintézet, mely egy korábbi sikeres lakossági termék vállalkozások számára kiterjesztett változata. A CIB Start Alapok segítségével a megtakarítások rövid- és középtávon is rugalmasan kezelhetők, és alacsony kockázat mellett kiegyensúlyozott teljesítmény érhető el.

Az Erste Bank az Erste Future Befektetési Programmal és a mobilfizetési megoldásaival tűnt ki a lakossági piacon az elmúlt évben, a vállalkozások számára pedig a Növekedési Kötvényprogram és a Kadarka termékcsomag hozta el a legnagyobb sikert. Az Erste Future Befektetési Programban

az Erste ügyfelei egyetlen egyszerű utalással választhatnak kockázatvállalási hajlandóságukhoz, vagy a jövőről alkotott elképzeléseikhez illeszkedő befektetést,

részesedhetnek a részvénypiacok fellendüléséből, a jövő technológiáival foglalkozó cégek sikeréből, esetleg a zöld energiával, az energiahatékonysággal vagy az elektromos hajtású járművekkel foglalkozó társaságok növekvő értékéből. A program a Mastercard – Az év bankja 2019 versenyben is díjnyertes lett.

Az Erste Bank 2019-ben az elsők között biztosította, hogy ügyfelei a választott kártyatársaságtól és készüléktől függetlenül fizethessenek mobiljukkal. Az érintéses kártyás fizetéssel azonos módon működő, NFC alapú androidos, illetve iOS rendszerű ApplePay nevű mobilfizetési megoldásait már mintegy 50 ezer ügyfél használja 80 ezer eszközön.

Az Erste a vállalkozások számára sikeresen kínálta az elmúlt évben a Növekedési Kötvényprogramot szervezői és jegyzői oldalon egyaránt, öt sikeres jegyzéssel. A cégek számára kínált újdonságok közül sikeresen szerepelt még az Erste Kadarka termékcsomagja, mely egy speciális, kifejezetten a borászok igényei alapján összeállított termékcsomaggal segíti a vállalkozások működését az Erste kínálatában elérhető legjobb, a magánszemély ügyfeleknek, mikrovállalkozásoknak, valamint a kis- és közepes vállalatoknak szóló ajánlatokkal.

A GRÁNIT Banknál ugyancsak az Apple Pay bevezetése volt a legzajosabb siker a hitelintézet számára a 2019-es évben, továbbá a videóbankra és videós azonosításra optimalizált értékpapírszámla-nyitás állampapírvásárláshoz és a babaváró kölcsön igénylés. Az Apple Pay-t július 2-án vezette be a bank, mely az androidos eszközökön 2016 szeptember 15-e óta elérhető újgenerációs érintéses mobilfizetés iOS (Apple) mobileszközökön elérhető megfelelője.

Az Apple Pay alapú érintéses fizetések száma az összes digitalizált GRÁNIT bankkártyával végzett mobilfizetés között havonta egyre nagyobb arányt, novemberben már 54 százalékot ért el, a december közepéig eltelt időszakban pedig már több mint 55 százalékot.

Az összes érintéses mobilfizetés száma (Android és iOS eszközzel) a GRÁNIT Banknál hamarosan eléri az 1 milliót.

Több bank is kiemelte a 2019-es évből az Apple Pay mobilfizetési megoldás hazai bevezetését Forrás: AFP/Justin Sullivan

A videóbankra és videós azonosításra optimalizált értékpapírszámla-nyitással az állampapír vásárláshoz júniusban elsőként indult el Magyarországon a bank, csakúgy, mint 2016. július 20-án a teljesen online bankszámlanyitással. Az innováció révén a megtakarítással rendelkezők iOS és Android okostelefonon, valamint számítógépen, díjmentesen utazás és sorban állás nélkül, videóbanki csatornán keresztül értékpapírszámla-vezetési szerződést tudnak kötni akár otthonról is, továbbá állampapír vételi/eladási nyilatkozatot köthetnek fiókba utazás nélkül. Az új termékhez akciós díjelengedés is társul.

A bank 2019-ből kiemelte még a Babaváró kölcsön sikerét is, melynek igénylését szintén teljesen online folyamattal biztosítják, a hazai piacon egyébként egyedülálló módon.

A K&H Banknál a K&H fenntartható fejlődés vegyes alap és a K&H mobilbank személyi kölcsön volt a két legnagyobb durranás az elmúlt évben. Az első lehetőséggel az SRI (társadalmilag felelős) befektetéseket már nem csak színesítő eszközként kínálja az ügyfelek számára, hanem akár már a teljes portfólió tekintetében is.

A vegyes alap minden eleme átmegy egy SRI szűrőn, valamint egy 150 szempontú környezetvédelmi, társadalmi és irányítási pontozáson és csak az adott részpiac legjobbai kerülhetnek az alapba.

Az alap az első nem tematikus, átfogó vegyes SRI alap Magyarországon. Nem mellesleg, a K&H Bank a fenntarható fejlődési befektetések erősítéseként az ősz folyamán több száz gyümölcsfát is ültetett az ország általános iskoláiban és óvodáiban.

A második lehetőséggel az itthon elsőként bevezetett, nem csak K&H-s ügyfeleknek igényelhető teljesen online személyi kölcsön után a hitelintézet 2019-ben előállt a K&H e-bankon (internetbank) és a K&H mobilbankon (mobilapplikáció) keresztül indítható személyi kölcsön igényléssel is. Az újítás eredményeképpen mindössze 4 adat megadása, 2 jóváhagyás és 2 KHR nyilatkozat szükséges az igénylés során, az előminősített ügyfelek esetében pedig elegendő mindössze 1 adat megadása. A további folyamatban 2 újabb dokumentum, egy előzetes tájékoztató és egy szerződés elfogadása szükséges.

A körülbelül 5 perces igénylést követően az ügyfél azt tapasztalja, hogy a folyamat elindítása után pár perccel döntés születik, amit néhány kivételtől eltekintve azonnali folyósítás követ.

Az MKB Bank méltán lehet büszke 2019-es újdonságára, a Mastercard World Elite bankkártyára, mely a prémium ügyfeleknek kínált új szintű bankkártya konstrukció első képviselője Magyarországon. A hitelintézet a cégek számára kínált újdonságok közül az MKB Hektár Plusz Termékcsaládot és a Mastercard Business Gold bankkártyát emelte ki az Origónak küldött válaszában, emlékeztetve arra is, hogy Magyarország - és Közép-Kelet-Európa - első bankkártyáját az MKB Bank adta ki, harmincegy évvel ezelőtt.

A World Elite bankkártya a kártyabirtokosok legmagasabb szintű igényeit elégíti ki, miközben a kártyán a magyar népi díszítőművészet tradicionális motívumai láthatók.

Az MKB Bank World Elite Mastercard kártyájának előlapi képe Forrás: MKB Bank

2019 második félévétől kezdve igényelhető az MKB Hektár Plusz Termékcsalád, mely az őstermelők, családi gazdálkodók és egyéni vállalkozók számára nyújt olyan személyre szabható termőföldvásárlásra, illetve mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra és fejlesztésre vagy akár hitelkiváltásra is fordítható finanszírozási lehetőséget, amely a vállalkozás életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható. A vállalati üzletág másik kiemelkedő terméke volt 2019-ben a Mastercard Business Gold, mely a vállalati bankkártyák közül a legmagasabb szintet képviseli, és amelyet vállalati top vezetők számára alakítottak ki.

Az OTP Bank az Apple Pay mobilfizetési megoldás elindítására a legbüszkébb 2019-ből, továbbá az Online áruhitel bevezetésére.

Az OTP Bank Magyarországon elsőként, 2019. május 21-én vezette be az Apple Pay szolgáltatást a Mastercard és Maestro bankkártyával rendelkező OTP-s ügyfelek számára,

majd a bankfüggetlen Simple by OTP app segítségével minden Apple felhasználó számára is elérhetővé tette az érintéses mobilfizetés élményét.

A trendeket és az online személyi kölcsön népszerűségét látva idén ősztől az OTP Bank elérhetővé tette a teljesen online igényelhető áruhitelt is. A fejlesztésnek köszönhetően online, videó-hívásos azonosítással igényelhetnek kölcsönt az ügyfelek.

A hitelintézet a cégek számára kínált újdonságok közül a prémium ügyfél-kiszolgálási modell bevezetését és az OTP Agrár Fejlesztési Hitelt emelte ki. „Vállalati területen úgy látjuk, hogy ma a korábbiaknál is nagyobb igény van a minőségi ügyfélkiszolgálásra, az egyszerűbb és gördülékenyebb ügyintézésre, valamint a személyre szabott szolgáltatásokra. Ennek jegyében indítottuk el idén bizonyos fiókjainkban prémium ügyfél-kiszolgálási modellünket, amelynek keretében kollégáink a terveikhez igazodó pénzügyi tanácsokkal is el tudják látni partnereinket, mert tisztában vannak cégük történetével, jelenlegi helyzetével és akár jövőbeni kihívásaival." - írták.

Az agrárfinanszírozás terén idén újították meg a tavaly megjelent OTP Agrár Fejlesztési Hitelt, így az sokkal inkább igazodik a piaci igények és a projektek sokszínűségéhez. A hiteltermék elsősorban kisebb vállalkozások számára nyújt olyan megoldásokat, amelyek kiaknázzák, az agrárium számára is elérhető kedvezményes lehetőségeket, mint a beruházási és fejlesztési célokra igényelhető NHP fix. A hiteltermék különböző termékvariánsai közül a termőföld-vásárlási és a szabad felhasználású a legnépszerűbb.

A Raiffeisen Bank a myRaiffeisen QR-kódjának bevezetését tartja legsikeresebbnek 2019-ből, a hitelek közül pedig a Személyi kölcsön bankváltás nélkül nevű konstrukcióját és a Raiffeisen babaváró Kölcsönt emelte ki. A Raiffeisen Bank új mobil applikációjában, a myRaiffeisenben új, QR-kód alapú fizetési lehetőség segítségével a Raiffeisen Banknál számlát vezető ügyfelek

bankon belüli utalásaikat számlaszám - vagy a 2020 márciustól tervezett másodlagos azonosítók (pl. e-mail cím, adószám, mobilszám) bármelyikének - ismerete nélkül tudják megadni,

melyek - a jogszabályi határidőt megelőzően már most - a hét minden napján, éjjel-nappal azonnal teljesülnek.

A Raiffeisen Bank 2019-ben a bankon kívüli ügyfelek számára is bevezette a kedvező személyi kölcsönt, kamatkedvezménnyel, de a bankhoz történő jövedelemátutalás nélkül. A kedvezmény már 100 ezer forint jövedelemtől elérhető. Legfeljebb 7 millió forint igényelhető, szabad felhasználással. Emellett nagy sikernek tartja a bank a Raiffeisen Babaváró Kölcsönt is, melyben egy akcióval az ügyfelek részére a futamidő első 5 évében a kezességvállalási díj 20 százalékát a feltételek teljesülése esetén jóváírják.

Az állami támogatással indult Falusi csok, a Babaváró Hitel és a cégeknek kínált NHP fix is komoly siker volt több hitelintézetnél is 2019-ben Forrás: BioBia Porta Pajta Szálló

A Takarékbank sikerlistáján a Takarék Prémium és Private bankszámlák bevezetése hozott zajos sikert az elmúlt évben, továbbá az állami kedvezményekkel megtámogatott Falusi csok és Babaváró Hitel. Az új bankszámlák bevezetése a korábbi egyetlen ajánlat helyett az affluens (azaz az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkező) szegmens megfelelő kiszolgálása érdekében történt, több kedvezményes díjú banki tranzakcióval egyetemben.

Szintén sikeres volt 2019-ben a Takarékbanknál a Családi Otthonteremtési Kedvezmény által preferált kistelepülésen (Falusi CSOK) használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlásához,

valamint annak egyidejű korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez, illetve meglévő lakás, tanya, birtokközpont korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. Ugyancsak kiemelték a Babaváró Hitelt, melyhez állami kezességvállalás kapcsolódik, hiszen annak kamatát az állam fizeti meg a kamattámogatott időszak alatt. Amennyiben a kölcsön folyósításától számított öt éven belül gyermeke születik a házaspárnak, akár az egész futamidő alatt kamatmentes maradhat a hitel. Gyermekvállalási támogatással a fennálló hiteltartozás kiváltható valamint a kölcsön törlesztése 3 évre felfüggeszthető.

A vállalkozások számára a Takarékbank a Takarék Vállalati Hitelezést emelte ki az Origónak adott válaszában. A történelmi múltra visszatekintő Takarék Gazdahitel-Gazdakártyát megújították egy kedvezményesebb konstrukcióban, az idei évtől pedig a speciális szegmensek, így a társasházak és önkormányzatok is gyorsított és könnyített megoldásokkal kaphatnak hitelt a Takarékbankban.