A vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon

2019.12.29. 12:52

Várhatóan a vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A szakértő szerint 2019 első hónapjaiban több adásvételt kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ám ez a lendület folyamatosan kifulladt.  Nyár közepe óta, elsősorban a jó hozamot biztosító szuperállampapír miatt, a befektetők helyét fokozatosan a saját célra vásárlók vették át az ingatlanpiacon. Balogh László szerint ez a változás nem feltétlenül hoz olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek. A szakértő elmondta, hogy a nagyvárosokban a társasházi lakások a legkelendőbbek. A legkeresettebbek 2019-ben a panellakások voltak, amelyek ára is dinamikusan emelkedett az elmúlt években, 2020-ban azonban már nem számítanak további jelentős áremelkedésre.

Idén a panellakások voltak a legkelendőbbek, de az új építésűek is jól mentek (illusztráció)Forrás: MTI/Jászai Csaba

A beszélgetésből az is kiderült, hogy idén népszerűek voltak az új építésű lakások is.  Ez többi között az ötszázalékos lakásáfának, és annak köszönhető, hogy 2019-ben valószínűleg évtizedes rekordot dönt a megépülő lakások száma - emelte ki az ingatlanszakértő, aki hozzátette: a magas nagyvárosi lakásárak a környező kistelepülések ingatlanpiacának élénkülését okozták. 
Az pedig, hogy júliustól a falusi csokot, azaz a családi otthonteremtési kedvezményt már a használt lakások esetében is igénybe lehet venni felújítási megkötésekkel, a kistelepülések lakásállományának minőségi javulását is eredményezi - mondta Balogh László. A szakértő arról is beszélt, hogy az elmúlt évek ingatlanpiaci fejlődése a külföldiek szemében is feltette Magyarországot a nemzetközi lakáspiaci térképre. 

Idén minden huszadik vásárló volt külföldi a magyar lakáspiacon. 

Arányuk Budapesten majdnem tíz százalékot ért el, a balatoni ingatlanok pedig főként a Nyugat-Európából érkező vevők között voltak népszerűek.