Az idei évben rengeteget változott a hazai ingatlanpiac, amelynek egyik fő mozgatórugója a fővárosi lakáspiac volt. A Duna House ingatlanközvetítői számos érdekességgel találkoztak 2019-ben, amelyből kiválogatták a legjobbakat, legérdekesebbeket.

A lakáspiaci válogatást a legolcsóbb és legdrágább ingatlanokkal kezdi az összeállítás. 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni, idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz ennyiért már a 20., 21. a 4. és a 7., 8. kerületben is volt tranzakció.

A legtöbb esetben felújításra szoruló kis lakásokat, vagy régebbi házat lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak. A skála másik oldalán is van miből válogatni, jónéhány 300 millió forint körüli adás-vétel zajlott 2019-ben, de

a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost.

A szélsőségek mellett érdemes megnézni a teljes piacot, amiből kiderül, hogy a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott.Budapesten a legtöbben még mindig Angyalföldön keresik új otthonunkat, az ingatlankeresők közel 18 százaléka ebben a kerületben szeretne ingatlant vásárolni, amelyet kis lemaradással Zugló követ. A dobogó harmadik fokára a legnépszerűbb budai lokációk a 2. és a 11. kerület ért oda 2019-ben." – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A népszerűségi lista ugyan nem változott sokat, a fővárosi kereslet volumene azonban jelentősen, közel 20 százalékkal csökkent az idei évben. A csökkenés ellenére az árakban még nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív budapesti ingatlanpiacról beszélhetünk."

IllusztrációForrás: home-designing.com, da-visual.com

Az adás-vételek 1 százalékát tették ki a 25 nm alatti minigarzonok, amelyek közül egy 12. kerületi nyerte el idén a legkisebb budapesti lakás címet a mindössze 10 négyzetméterével.

A rendkívül jó elhelyezkedésének köszönhetően azonban ezért a lakásért is több mint 12 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A családi házak közül a legnagyobbat a 16. kerületben vették meg, a 9 szobás villaépület nagysága több mint 600 négyzetméter, 3 konyhával és 4 fürdőszobával rendelkezik és közel 300 millió forintért cserélt tulajdonost.