Újdonság érkezik a magyar bankoktól, minden bankszámlás ügyfél érintett

2020.01.02. 10:06

Az Európai Unió fizetési számla irányelvével (Payment Accounts Directive - PAD) kapcsolatos szabályok alapján, melyet a magyar jogba a 144/2018. számú kormányrendelet ültetett át, a bankoknak minden év elején átlátható kimutatást kell küldeniük ügyfeleiknek az előző évben felszámított banki díjakról, jutalékokról és költségekről.

Ez a tájékoztatás részét képezi a PAD irányelv által kialakított keretrendszernek, annak harmadik fázisaként lép életbe, 
mely átláthatóbb banki költségkimutatást vár el az uniós hitelintézetektől, továbbá jelentősen könnyít az ügyfelek számára a bankok közötti választásban és a bankok közötti váltásban is.

A fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló, 144/2018. (VIII.13). számú kormányrendelet alapján a bankoknak minden évben legalább egyszer, január 31-ig díjkimutatást kell küldeniük az ügyfeleiknek,  melyen feltüntetik a tőlük előző év január 1. és december 31. között, tehát az előző naptári évben felszámított díjakat.

Az első alkalommal, tehát 2020. január 31-ig csak az utolsó öt hónapról kell tájékoztatást adni, vagyis 2019. augusztus 1-től 2019. december 31-ig.

A jövő évtől bevezetett évenkénti banki díjkimutatás része az EU azon törekvésének, hogy a banki költségeket átláthatóbbá és jobban összehasonlíthatóvá tegyeForrás: MTI/Róka László

A tájékoztatás díjmentes. 

A díjkimutatásnak az EU irányelv és a magyar kormányrendelet szerint legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

 1. Számlavezetés
 2. Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
 3. SMS-szolgáltatás
 4. Telefonos banki szolgáltatás
 5. Átutalás belföldön forintban
 6. Rendszeres átutalás
 7. Beszedés
 8. Átutalás euróban (SEPA)
 9. Átutalás egyéb devizában
 10. Deviza-jóváírás
 11. Betétikártya-szolgáltatás
 12. Hitelkártya-szolgáltatás
 13. Betéti vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
 14. Betéti vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
 15. Készpénzfelvétel belföldön
 16. Készpénzfelvétel külföldön
 17. Készpénzbefizetés belföldön
 18. Folyószámlahitel
 19. Limitmódosítás
 20. Igazolások kiállítása és rendelkezésre bocsátása

A tájékoztatást az ügyféllel kötött megállapodás szerinti kommunikációs csatornán nyújtja a pénzforgalmi szolgáltató, így postai úton vagy elektronikusan. 

A bankoknak ebben a díjkimutatásban arra is fel kell hívni az ügyfeleik figyelmét, hogy az interneten egy, a Magyar Nemzeti Bank által üzemeltetett felületen a banki költségeiket össze is hasonlíthatják  más bankok hasonló konstrukcióival.