Befagyasztották Afrika leggazdagabb nőjének vagyonát

Isabel dos Santos
(FILES) This file photo taken on May 3, 2014 shows Angolan businesswoman and chief executive of Angolan state oil firm Sonangol Isabel dos Santos attending an art exhibition in Porto, northern Portugal. Isabel dos Santos, daughter of Angola's ex-president, was sacked as state oil chief, according to a statement released on November 15, 2017. / AFP PHOTO / PUBLICO / FERNANDO VELUDO
Vágólapra másolva!
Angola befagyasztotta Isabel dos Santos, az ország korábbi vezetője milliárdos lányának vagyonát, ami egyértelmű jele annak, hogy a João Lourenço elnök vezetette adminsztráció további szigorú lépéseket tervez az országot korábban irányító dos Santos család ellen, írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

José Eduardo dos Santos közel négy évtizeden át volt Angola első embere. Az elnök 2017-es bukása után, utódja megpróbálta megreformálni Afrika Szaharától délre eső térségének harmadik legnagyobb gazdaságát, de ebben dolgát nehezíti az, hogy a volt elnök közvetlen bizalmasait és közeli családtagjait helyezte kulcsfontosságú gazdasági pozíciókba és tisztségekbe.

Mindközül Isabel dos Santos, a lánya a legismertebb, aki 2 milliárd dolláros vagyonával Afrika leggazdagabb asszonya, ezért "hercegnőként" is hívják.

Dos Santos számos banki és távközlési érdekeltséggel bír, korábban az angolai állami olajvállalat elnöke is volt, míg Lourenço elnök, hatalomra kerülése után szinte azonnal, el nem bocsátotta tisztségéből. Ennek részleteiről itt írt az Origo.

Isabel dos Santos, a korábbi angolai elnök dúsgazdag lánya Forrás: AFP/Fernando Veludo

A 2019. december 23-i bírósági dokumentum szerint, a kormány azon az állásponton van, hogy a nő férjével és az angolai jegybank elnökével közösen, mintegy 1 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak az államnak.

Isabel dos Santos telefonon nyilatkozott a Reutersnek, és azt mondta, a bírósági ítélet hamis állításokat tartalmaz, és politikailag motivált döntés áll mögötte. Dos Santos azt is állította, hogy őt egyáltalán nem keresték sem ügyészek, sem pedig bírósági munkatársak azért, hogy meghallgassák álláspontját. Szerinte célzott ellehetetlenítés áll a kialakított helyzett mögött.

Az új elnöknek ugyanis ígérete ellenére 2017 óta nem sikerült Angola egyoldalú olajfüggőségét megszüntetnie, az ország pedig gyenge gazdasági teljesítményt tud csak felmutatni az elmúlt három évben.

Isabel dos Santos és vagyona akkor került az angolai kormány figyelmének középpontjába, amikor a volt elnök fiát korrupciós vádakkal illették 2018-ban.

A gyanú szerint ugyanis az országból mintegy 500 millió dollár (kb. 150 milliárd forint) tűnt el zavaros körülmények között.

A minden valószínűség szerint elsikkasztott összeg egy londoni számlán bukkant fel. A gigangtikus korrupciós botrányról az Origo ebben a cikkében számolt be.