Milliárdos szteroiddal indítja az évet az alpesi nagybank

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Idén is folytatja a saját részvényeinek visszavásárlását a Credit Suisse. A svájci bank 2020-ban 1 milliárd dollár értékben támogatja ezzel a befektetőit. Mindeközben nemrég olyan figyelmeztetés érkezett, hogy épp a részvény-visszavásárlások megtorpanása okozhat problémát idén a részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

A Credit Suisse pénteken jelentette be, hogy a tervei szerint legalább 1 milliárd svájci frank (1,03 milliárd dollár) értékben fogja visszavásárolni a saját részvényeit az idei év végéig. A svájci bank tavaly is végrehajtott egy hasonló programot – írja a Reuters.

Az elmúlt évben a Credit Suisse közel 80 millió darab részvényt vásárolt vissza a piacról, összesen valamivel több mint 1 milliárd svájci frank értékben, részvényenként 12,53 frankért.

A Credit Suisse egyébként a tavalyi harmadik negyedévben 881 millió svájci frankos (887 milliárd dollár) profitot hozott össze, ami 108 százalékos emelkedésnek számított az egy évvel korábbi 424 millió frankhoz képest – és az eredmény az elemzői várakozásokat is lenyomta.

Bevételi oldalon a vállalat 5,3 milliárd frankos eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 4,8 milliárddal.

Újabb részvény-visszavásárlása készül a svájci óriás Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mindeközben általában is igaz, hogy a részvény-visszavásárlások komoly hajtóerőt adnak a részvényárfolyamoknak (nem mellesleg a cégvezetői bónuszoknak is), de ez a függőség problémát is okozhat 2020-ban. A Goldman Sachs elemzői ugyanis még decemberben jelezték, annak ellenére, hogy 7 százalékos emelkedést várnak az amerikai S&P 500 indextől, az egyik legnagyobb kockázatot a részvény-visszavásárlások megcsappanása jelentheti.

Az elemzők úgy számoltak, hogy 2020-ban 5 százalékkal csökkenhetnek a részvény-visszavásárlások, miután december közepén 15 százalékos gyengülés mellett 710 milliárd dolláros összértékű visszavásárlást vetítettek előre 2019 egészére.

Kiemelték, ha a visszavásárlások 2020-ban a vártnál nagyobb mértékben csökkennek, az lassuló egy részvényre jutó vállalati profitokhoz és növekvő volatilitáshoz vezethet. Ráadásul a kereslet-kínálat dinamika is felborulhat az amerikai piacon, tekintve, hogy a visszavásárlások által generált kereslet 2011 óta folyamatosan felülmúl olyan más forrásokat, mint például a befektetési alapok.