Legalább 3 százalék feletti gazdasági növekedést várnak idén a pesszimistább elemzők is a magyar gazdaságban, az előrejelzések azonban főként a 3–4 százalékos sávban mozognak. A prognózisok szerint fennmaradhat az erőteljes fogyasztásbővülés.

Ha az ipar lendülete átnyúlik az idei év elejére, akkor 3,5 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék

– mondta a Világgazdaság kérdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A szakértő szerint a termelés esetleges lanyhulása azonban nyomot hagyhat a gazdaságon, egy ilyen forgatókönyv esetén 3,2 százalékkal nőhet a GDP.

A Pénzügyminisztérium (PM) karácsony előtt közzétett frissített makrogazdasági előrejelzése 4 százalékos bővüléssel kalkulál 2020-ra, míg a Magyar Nemzeti Bank szintén az ünnepek előtt publikált alappályája 3,7 százalékkal számol.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A kormány és az egyéb szervezetek prognózisai közötti számottevő eltérés elsősorban annak tudható be, hogy a jegybank, illetve az elemzők egyelőre nem veszik figyelembe a 2020-ban várható gazdaságélénkítő intézkedéseket: így a gazdaságvédelmi, illetve családvédelmi akcióterveket sem.

A Századvég prognózisa szerint 3,9 százalék lehet a gazdasági növekedés üteme 2020-ban.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese 3,2 százalékos GDP-növekedést vár, a bővülés üteme a 3–3,5 százalékos sávban mozoghat.