Több százezres bírságot kaphat a kidobott karácsonyfa miatt

karácsonyfavásár fenyőfavásár karácsonyfaárus fenyőfaárus
Vágólapra másolva!
A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát. Az azonban korántsem mindegy, hogyan szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. Akár több tízezres-százezres bírság is járhat egy rosszul kidobott fa miatt.
Vágólapra másolva!

A karácsony vízkereszt napjával ér véget, hagyományosan tehát ezen a napon szokás lebontani a karácsonyfákat. Attól azonban óvva intenek mindenkit, hogy még ezen a napon is csillagszórót gyújtson valaki a fán, hiszen az akár már novemberben kivágott fenyők mostanra egészen biztosan csontszárazak.

- hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. Korábban, a Pénzcentrumhoz eljuttatott biztosítási esetleírásokból ráadásul az is kiderül, hogy a szülők ekkor már engedik a gyerekeknek egyedül meggyújtani a gyertyákat és a csillagszórókat, ami könnyen vezet katasztrófához.

Aki biztosra akar menni, az követve a hagyományokat, vízkereszt napján bontsa le a karácsonyfáját, és a lehető legtudatosabban, a szabályokat betartva szabaduljon meg a fenyőtől. De mire kell figyelni a karácsonyfa kidobásakor, illetve miként lehet elkerülni az 50 - 300 ezer forintos büntetést? Ezt vettük sorra!

Nehogy az ablakon dobjuk ki!

Évről évre hallani olyan eseteket, hogy lakóházakból, akár óriási magasságokból emberek hajigálják ki a karácsonyfáikat. Ez azonban szörnyen veszélyes, hiszen elég egy véletlenül arra tévedő ember, és akár tragédia is lehet a lustaság végkimenetele. Ha már sikerült felvinnie valakinek a karácsonyfának való fenyőt, akkor vegye arra is a fáradságot, hogy a lehető legkörültekintőbben jár el akkor is, amikor lebontja azt.

Évről évre sok százezer karácsonyfát állítanak erdei fenyőből Fotó: Bielik István - Origo

Aki az előírtaknak nem megfelelően dobja ki fenyőjét, tetten érés esetén

köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható, aminek a helyszíni bírsága 5 - 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a szabálysértési hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.


Köztisztasági szabályt (196. §473) sért, aki

  • a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
  • b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.
  • (2)Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.
  • (2a) 474 Köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személy, aki az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.
  • (3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

De akkor hogy csináljuk jól?

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat pedig nem mindennapi, hiszen

a becslések szerint mintegy 500 - 600 ezer darab fenyő kerül ki az utcákra,

ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve a hasznosításukat megoldani.

Ha nem megfelelően kezeljük az ünnepek elmúltával a leszedett karácsonyfát, akár súlyos bírság is lehet a vége Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A társaság tapasztalatai szerint egyébként vízkeresztet, azaz

január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart.

Ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze a fákat. A társaság arra is felhívja a figyelmet, hogy

a lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve az autók forgalmát.

A lakosok egyébként kijelölt gyűjtőhelyekre is elvihetik a fáikat, az ilyen helyek listáját a társaság honlapján, kerületi bontásban találhatják meg az érdeklődők.

A szervezet arról is beszámolt, hogy a kiszolgált fenyőket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt ugyanis kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt és villamos áramot.

Otthon égetni nem ajánlott!

Bár a fenyőfák kitűnő tüzelőanyagok, a tisztifőorvos korábban arra hívta fel az ünnep végeztével a figyelmet, hogy a helytelen lakossági tüzelés az egyik legjelentősebb forrása a szálló pornak, illetve számos légszennyező anyagnak.

Karácsonykor az átlagnál gyakoribbak a lakástüzek Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ezért arra figyelmeztetett, hogy a nem megfelelően feldolgozott fenyőfajták magas gyantatartalmuk miatt károsíthatják is a tüzelőberendezéseket, illetve a kéményeket. Éppen ezért senkinek nem éri meg kockáztatni egy kis plusz tüzelőanyag miatt.

Bárki újrahasznosíthatja

Ahogy arról az eddigiekben írtunk, sokan egyszerűen csak a szemétbe dobják a fenyőfát, így karácsony után rengeteg fa landol a kukák mellett. Azoknak, akiknek kertjük vagy kisebb földjük van, éppen ezért érdemesebb lenne újrahasznosítaniuk a fenyőt. Elsőre talán ez furának tűnhet, pedig elég sok hasznos dolgot készíthetünk az ünnepi fából - írja a HelloVidék:

  1. Használjuk az ágakat talajtakaráshoz. Vágjuk le a hosszú ágakat és takarjuk be velük például az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.
  2. Készítsünk egy új komposztrakást! Az új komposzthalom legjobb alapja lehet a vékony ágak rétege - beleértve az örökzöld ágakat is. Ez enged egy kis légáramlást a halom alján, és az ágak idővel lebomlanak. Vágjuk össze a fenyő ágait, majd helyezzük őket a komposztláda aljára! Ezután jöhetnek a konyhai maradékok, növények, levelek.
  3. Egy másik hasznos megoldás a kertben: tegyük bele az ágakat a mulcsba! Vágjuk kisebb darabokra az ágakat, és szórjuk szét a kertben vagy az ágyásaink között! Nemcsak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, de mi is érezhetjük még egy kis ideig a fa illatát.
  4. Daraboljuk fel és tegyük el az ágakat! Veteményezéskor viszont jusson eszünkbe - hiszen a megásott lyukakba érdemes egy-két szál fenyőt elrejteni -, hogy a borsó kifejezetten kedvelni fogja, ha fenyővel dúsított földbe vetjük el.