Hatalmas pénzeket kaszálnak a brit cégvezetők

London
View of the City of London' skyline, on October 18, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit cégek vezetői mindössze három munkanap alatt keresik meg egy átlagos dolgozó teljes éves bérét – derül ki egy friss kutatásból. Egy új szabály alapján azonban a cégeknek idén már meg kell indokolniuk, milyen alapon fizetnek esetenként több mint 100-szor annyit a vezetőknek, mint az átlagos dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

Ha a brit vezető részvényindexen (FTSE 100) szereplő cégek irányítói január 2-án (csütörtökön) elkezdtek dolgozni, akkor a hétfői munkanap végére már megkeresték azt az összeget, amelyet egy átlagos dolgozó 2020 egészében hazavihet majd – írja a BBC egy friss kutatás alapján.

Egy átlagos dolgozó éves bére ugyanis 29 559 font (kb. 11 millió 440 ezer forint), míg a legutóbbi elérhető adatok alapján

a FTSE 100 cégek körében egy átlagos vezető évente 3,46 millió fontot (kb. 1 milliárd 339 millió forint) visz haza

– a legutolsó elérhető összesítés 2018-ból származik.

Ez azt jelenti, hogy miközben egy átlagos cégvezető órabére 901,30 font (kb. 349 ezer forint), addig egy átlagos dolgozóé mindössze 14,37 font (kb. 5560 forint). Következésképpen a csúcsvezetők nagyjából 117-szer többet keresnek, mint a vállalataiknál dolgozó átlagos munkások.

Egyre több kritika éri a brit cégvezetők csillagászati fizetéseit Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP//Daniel Kalker

A jelentés egyébként hangsúlyozta, a magas vezetői fizetések kiemelten fontos témát jelenthetnek a 2020-as évben, mivel idén a több mint 250 brit alkalmazottat foglalkoztató cégeknek be kell számolniuk a fizetési különbségekről, illetve indokolniuk is kell azokat.

Nem véletlen, hogy Luke Hildyard, a kutatás társszerzőjének számító High Pay Centre igazgatója kiemelte,

a vezérigazgatók elképesztően sokat keresnek az átlagos dolgozókhoz képest, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szerte Európában Nagy Britanniában van az egyik legnagyobb egyenlőtlenség.

Noha a számokból jól látszik, hogy 2012 óta folyamatosan javul a bérek közti egyenlőtlenségi helyzet, a szakértők szerint nagyon fontos lesz az új szabály, amely rákényszeríti a vállalatokat arra, hogy megindokolják a fizetési különbségeket.