Több száz Boeing 737 Max repülőgép vesztegel a földön, mivel az amerikai repülőgépgyártó vállalat egyik legnépszerűbb utasszállítója hónapok óta arra vár, hogy a hatóságok ismét engedélyezzék működését. Most azonban a vállalat egy újabb tervezési hibát talált a gépeken.

Két tragikus baleset után 2019 márciusa óta vesztegelnek a földön a Boeing 737 Max repülőgépek. A Boeing megállapította, hogy egy hibás korrigáló-szoftver okozta a 346 halálos áldozatot követelő két katasztrófát.

IllusztrációForrás: AFP/Jason Redmond

A New York Times korábbi jelentése szerint azonban az amerikai légügyi hatóság által elrendelt decemberi biztonsági ellenőrzés során korábban be nem jelentett potenciális hibákat találtak a repülőgép vezetékezésével kapcsolatban.

Legfontosabb prioritásunk annak biztosítása, hogy a 737 Max megfeleljen az összes biztonsági és hatósági követelménynek üzembe helyezése előtt. Szorosan együttműködünk a hatóságokkal egy mindenre kiterjedő és alapos tanúsítási eljárás kidolgozása érdekében" – nyilatkozta a Boeing szóvivője.

IllusztrációForrás: Wikimedia

A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy korai lenne még találgatni azzal kapcsolatban, hogy az újonnan felfedezett hiba meghosszabbítja-e a repülőgépek földön tartását.

A cég új vezérigazgatója, David Calhoun január 13-án veszi át a cég vezetését a leköszönt Dennis Muilenburgtől. A Boeing decemberben jelentette be, hogy felfüggesztik a 737 Max repülőgépek gyártását.