Visszatértek a korábbi arany évek a magyar börzére

2020.01.07. 17:04

Sikeres évet zárt tavaly a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), amely jelentős emelkedéssel történelmi csúcsot állított be. A pozitív nemzetközi hangulatban a magyar részvények legtöbbje sokat emelkedett, és a budapesti parkettre visszatértek a korábbi "arany évek", mert a BUX-nak ismét sikerült két számjegyű növekményt elérnie. Az év utolsó hónapja ugyanolyan jól sikerült a BÉT parkettjén, mint a 2019-es év egésze. A részvénypiac felfelé tartott, és az emelkedésben ezúttal is a rekordot rekordra halmozó OTP játszotta a vezető szerepet. Decemberben a bankpapír újabb 8 százalékkal fejelte meg egész éves kiváló teljesítményét. Az összesített éves részvényforgalom kismértékben alulmúlta az egy évvel korábbi értéket, erről azonban nem az év utolsó hónapja tehetett, hiszen a 229,8 milliárd forintos decemberi részvényforgalom, ami napi 13,5 milliárd forintos átlagos forgalomnak felelt meg, felülmúlta a bázisértéket.

A nemzetközi tőkepiacokon, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén, 2019 rendkívül erős év volt, de az év utolsó hónapja még ebben a nagy hozamokat jelentő évben is a legjobbak közé került. Bár az év elején az elemzők kicsit szkeptikusak voltak abban a tekintetben, hogy mit várhatunk 2019-től,

az amerikai, az európai és az ázsiai részvénypiacok mégis bőven két számjegyű, de nem ritkán 20 százalék feletti növekedést értek el. Ebben a különleges évben ráadásul a magas gazdasági növekedés miatt a legtöbb árupiaci termék (a földgázt leszámítva) szintén sokat drágult. Köztük az arany is, ami általában éppen a menekülés és az óvatosság jele szokott lenni.

Tavaly éves szinten 18 százalékos hozamot ért el a Budapesti ÉrtéktőzsdeForrás: BÉT/Szabó Gábor

Az év végi nagy lendületnek lehettek fundamentális okai is, köztük a pozitív hírek az amerikai-kínai kereskedelmi háború remélt befejezéséről, az orosz–ukrán béketárgyalások vagy a bizonytalanság megszüntetését valószínűsítő brit belpolitikai fejlemények.

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde indexe decemberben 43.705 pontról 46.083 pontig emelkedett. Ez 5 százalékos havi emelkedés, de mivel a BUX a 2019-es évet 39.139 ponton kezdte, így 12 hónap alatt összességében 18 százalékos volt a növekedés.

Forrás: BÉT

A Budapesti Értéktőzsde ezzel visszatért a 2015-2017-es időszakra jellemző jó szokásához, amikor minden évben két számjegyű hozamot ért el.

A részvényekre bontott éves forgalmi listán az OTP, a Mol és a Richter hármasa lett a befutó. A negyedik helyre viszont a 4iG érkezett be, megelőzve ezzel a Magyar Telekomot, illetve az Opust. A felsoroltak közül a 4iG és az OTP az év egészét nézve, nagyon jó évet zárt, sokat emelkedett. Maga a december az OTP-nek ismét jó időszakot, 8 százalékos emelkedést jelentett.

Forrás: BÉT

A decemberi kereskedés nagyon koncentrált volt, mert ezúttal az OTP (125 milliárd forintos kereskedési érték) adta a részvénypiaci forgalom 54 százalékát. Az OTP-t a decemberi újabb 8 százalékos drágulás már 15 ezer forint feletti árfolyamrekordokig vitte. A bankpapír a történelmi csúcsot december 13-án (ráadásul ez egy péntek 13-a volt) érte el a papír, ekkor 15.850 forintos kötés is született. Hasonlóan jól szerepelt a forgalmi lista második helyezettje, a Richter Gedeon (32,5 milliárd forintos forgalom). A gyógyszerpapír 10 százalék feletti mértékben erősödött decemberben, és jutott el a 6415 forintos szintig, igaz, ennél a részvénynél a történelmi árfolyamrekord (7296 forint) egyelőre még nem "forgott veszélyben".

A kisebb forgalmú papírok közül decemberben az Opus Global, a Kulcs-Soft és a Kartonpack drágult a legtöbbet, míg a 4iG, a Nutex és a CIG Pannónia ezúttal visszaesett.

Történelmi csúcsot értek el az OTP Bank részvényeiForrás: Origo

2019 végén a részvényforgalom is erősre sikeredett, mert decemberben a napi átlagos kereskedési érték meghaladta a 13,5 milliárd forintot, egy évvel korábban ez 11,6 milliárd forint volt, míg a megelőző hónapban 11,4 milliárd forint. Ami az összesített havi forgalmat illeti, a 2019. decemberi 229,8 milliárd forintos részvényforgalom meghaladta mind a megelőző hónap 227,1 milliárdos forgalmát, mind a bázis 196,7 milliárd forintos értékét.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versengésében az idén verhetetlen volt a Wood & Company. Decemberben 127 milliárd forintot tett ki a duplikált forgalma, amivel maga mögé utasította az Erstét (107,9 milliárd forint) és a Concorde Értékpapírt (91,6 milliárd forint).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK