Elöntötte az amerikai dollár Venezuelát

Venezuela removes 100-bolivar note from circulation 2016 BANK deposit december Caracas banknotes Los Teques City
CARACAS, VENEZUELA - DECEMBER 13: Bank Notes of 100 Bolivares are displayed over a counter in a spare part business in Los Teques on December 13, 2016. Venezuelan President Nicolas Maduro on Sunday signed an emergency decree ordering the country's largest banknote, the 100 bolivar bill, taken out of circulation to defeat "mafias" he accused of hoarding cash in Colombia. Carlos Becerra / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az amerikai dollár szinte mindenhol jelen van Venezuelában, ami hirtelen elkezdett egyre nagyobb gondot okozni a helyi gazdaságban. Mára lényegében egy kettős fizetési rendszer alakult ki az országban, ami kezd fenntarthatatlanná válni a mindennapokban.
Vágólapra másolva!

Miközben komoly infláció sújtja a venezuelai gazdaságot, az amerikai dollár jelenléte folyamatosan nő az országban. Jelenleg a helyi feketepiacon nagyjából 60 000 bolívárt kérnek egyetlen dollárért – írja a Bloomberg. Ez pedig hirtelen elkezdett komoly kihívást jelenteni a helyi vállalkozások számára, mivel az ország bankjaiban nem nyithatnak devizaszámlákat.

A helyzet tehát az, hogy miközben a gazdaság minden szereplője találkozik az amerikai dollárral, az USA fizetőeszköze gyakorlatilag teljesen kívül van a helyi alkotmányos kereteken.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a gyakorlatban kialakult egy lényegében illegálisnak minősülő fizetési rendszer Venezuelában, ami egyre kevésbé fenntartható.

A hétköznapokban már a dollár uralja a venezuelai mindennapokat Forrás: AFP/DPA/Rayner Pena

A háttérben a bolivár összeomlása áll, amely tavaly értékének 99 százalékát veszítette el az amerikai dollárral szemben.

Ez nagyjából tükrözi is a venezuelai gazdaság állapotát, ahol immáron 21 egymást követő negyedévben csökken a GDP.

A válságot pedig csak tetézik a nemzetközi szankciók, amelyek megtiltják az Egyesült Államokba irányuló olajexportot, illetve elvágják az országot a nemzetközi finanszírozási forrásoktól.

Noha az inflációt sikerült némileg csökkenteni az elmúlt időszakban, Venezuela még így is a világ legnagyobb pénzromlását szenvedi el. A Bloomberg úgynevezett Café Con Leche Indexe alapján az éves infláció az országban 6567 százalékos.

Egy évvel ezelőtt egy csésze kávé 450 bolívárba került, míg a múlt hónap végén ennek ára elérte a 30 000 bolívárt.

Mára pedig a helyzet odáig fajult, hogy az átlagemberek csak olyan, speciális árukért fizetnek bolívárral, mint a metrójegy vagy az üzemanyag, de ezeken kívül lényegében minden mást dollárban bonyolítanak. A Bloomberg beszámolója szerint a fodrászoktól az ablakmosókig mindenki dollárban számolja a díjait, de van olyan hot-dog árus Caracasban, aki kiírta, hogy nála dollár mellett a Zelle nevű amerikai peer-to-peer fizetési rendszeren keresztül is lehet fizetni.

Brutális pénzromlás sújtja Venezuela gazdaságát Forrás: AFP/George Castellanos

Mindeközben bár a venezuelai bankok nem forgalmazhatnak devizaszámlákat, vannak olyan pénzintézetek, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleiknek, hogy letéti széfekben tároljanak dollárt – időnként akár 2 százalékos kivételi díj mellett.

A venezuelai gazdaság állapota tehát továbbra is válságos, és most már a dollár nem hivatalos uralma is egyre nagyobb fejfájást okoz a mindennapokban. Valódi megoldás pedig egyelőre nem is látszik, úgyhogy jelenleg nyitott kérdés, mitől javulhatnak a hétköznapok az országban.