Az amerikai dollár szinte mindenhol jelen van Venezuelában, ami hirtelen elkezdett egyre nagyobb gondot okozni a helyi gazdaságban. Mára lényegében egy kettős fizetési rendszer alakult ki az országban, ami kezd fenntarthatatlanná válni a mindennapokban.

Miközben komoly infláció sújtja a venezuelai gazdaságot, az amerikai dollár jelenléte folyamatosan nő az országban. Jelenleg a helyi feketepiacon nagyjából 60 000 bolívárt kérnek egyetlen dollárért – írja a Bloomberg. Ez pedig hirtelen elkezdett komoly kihívást jelenteni a helyi vállalkozások számára, mivel az ország bankjaiban nem nyithatnak devizaszámlákat.

A helyzet tehát az, hogy miközben a gazdaság minden szereplője találkozik az amerikai dollárral, az USA fizetőeszköze gyakorlatilag teljesen kívül van a helyi alkotmányos kereteken. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a gyakorlatban kialakult egy lényegében illegálisnak minősülő fizetési rendszer Venezuelában, ami egyre kevésbé fenntartható.

A hétköznapokban már a dollár uralja a venezuelai mindennapokatForrás: AFP/DPA/Rayner Pena

A háttérben a bolivár összeomlása áll, amely tavaly értékének 99 százalékát veszítette el az amerikai dollárral szemben. Ez nagyjából tükrözi is a venezuelai gazdaság állapotát, ahol immáron 21 egymást követő negyedévben csökken a GDP. A válságot pedig csak tetézik a nemzetközi szankciók, amelyek megtiltják az Egyesült Államokba irányuló olajexportot, illetve elvágják az országot a nemzetközi finanszírozási forrásoktól.

Noha az inflációt sikerült némileg csökkenteni az elmúlt időszakban, Venezuela még így is a világ legnagyobb pénzromlását szenvedi el. A Bloomberg úgynevezett Café Con Leche Indexe alapján az éves infláció az országban 6567 százalékos. Egy évvel ezelőtt egy csésze kávé 450 bolívárba került, míg a múlt hónap végén ennek ára elérte a 30 000 bolívárt.

Mára pedig a helyzet odáig fajult, hogy az átlagemberek csak olyan, speciális árukért fizetnek bolívárral, mint a metrójegy vagy az üzemanyag, de ezeken kívül lényegében minden mást dollárban bonyolítanak. A Bloomberg beszámolója szerint a fodrászoktól az ablakmosókig mindenki dollárban számolja a díjait, de van olyan hot-dog árus Caracasban, aki kiírta, hogy nála dollár mellett a Zelle nevű amerikai peer-to-peer fizetési rendszeren keresztül is lehet fizetni.

Brutális pénzromlás sújtja Venezuela gazdaságátForrás: AFP/George Castellanos

Mindeközben bár a venezuelai bankok nem forgalmazhatnak devizaszámlákat, vannak olyan pénzintézetek, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleiknek, hogy letéti széfekben tároljanak dollárt – időnként akár 2 százalékos kivételi díj mellett.

A venezuelai gazdaság állapota tehát továbbra is válságos, és most már a dollár nem hivatalos uralma is egyre nagyobb fejfájást okoz a mindennapokban. Valódi megoldás pedig egyelőre nem is látszik, úgyhogy jelenleg nyitott kérdés, mitől javulhatnak a hétköznapok az országban.