A halálszekrény miatt fizet kártérítést az IKEA

népszerű márkák galéria, ikea
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. - Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Az IKEA 46 millió dolláros kártérítést fizet két amerikai szülőnek, miután a kétéves gyermekük egy ledőlt szekrény miatt meghalt 2017-ben.
Vágólapra másolva!

A svéd bútorgyártó 2017-ben 29 millió darab fiókos szekrényt hívott vissza, miután azok folyamatosan eldőltek, nyolc esetben pedig halálos kimenetelű balesetet okoztak. Az áldozatok mind három év alatti gyerekek voltak.

Az első dokumentált eset 2002-ben történt, míg a legutolsó 2017 októberében, akkor egy kétéves fiúra dőlt rá a komód.

A MALM termékcsaládba tartozó bútorok visszahívása már 2016 júniusában megkezdődött, de akkor még csak opcionális volt, így sokan megtartották a fiókos szekrényt. Az IKEA összesen 13 millió e-mailt küldött ki, amelyekben felhívták a figyelmet a veszélyre. Az ügyfeleket arra kérték, hogy amennyiben nem cserélik vissza a terméket, gondoskodjanak a szekrény megfelelő rögzítéséről, ehhez pedig alkatrészt is küldtek.

Az észak-amerikai termékvisszahívás ellenére azonban a legtöbb országban - így Magyarországon is - a mai napig kapható a termék. Az IKEA magyar honlapján külön bejegyzésben hívják fel a vásárlók figyelmét a rögzítés fontosságára, ehhez pedig videót is mellékelt a svéd vállalat.

Az IKEA magyar honlapján olvasható tájékoztató Forrás: Screenshot/IKEA

A vállalat magyar honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható:

  • Rögzítsd! A bútorokat megfelelően és biztonságosan kell a falhoz rögzíteni. Használd a borulásgátló csavarokat, kiegészítőket a termék csomagolásából. Mindig a fal anyagának megfelelő rögzítést használj. Nézd meg útmutatónkat, vagy ha kérdésed lenne, vedd igénybe szakember segítségét.
  • Soha ne tegyél TV készüléket vagy más nehéz tárgyat olyan fiókos szekrény tetejére, ami nincs a falhoz rögzítve, illetve elsődleges funkciója nem a TV tárolás.
  • A nehéz tárgyakat, készülékeket mindig a legalsó polcra tedd.
  • Soha ne engedd, hogy a gyerekek felmásszanak a fiókos szekrényre, vagy a polcokra, illetve a szekrényajtókkal játszanak.