Mennyi ideje lehet hátra a népszerű áruházláncnak?

Auchan
Budaörs, 2018. augusztus 27. Vásárlók az Auchan budaörsi áruházban 2018. augusztus 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Auchan hipermarketlánc globális szinten évek óta veszteséges, és a tavaly tavasszal megkezdett reform ellenére most ezerfős leépítést jelentettek be Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Az Auchan hipermarketlánc a francia Mulliez család tulajdona, amelynek cégcsoportjába tartozik az említett üzletlánc mellett még néhány kiegészítő vállalkozás is (mint például az Oney Bank), de a bevételek 80 százaléka továbbra is a hipermarketekhez köthető - emeli ki a 888.hu cikke.

A cégcsoportnak viszont minden tagja veszteséges évet zárt 2018-ban,

nem is kicsivel, így a tavalyi év elején úgy döntött a család, hogy átszervezi a céghálózatot. A helyzet annyira kétségbeejtő volt, hogy abban az évben a család az osztalékát sem vette fel.

Az Auchan új elnök-vezérigazgatója 2019 elején Edgard Bonte, a Kiabi alapítója lett, aki nagy változásokat lengetett be, mint például a francia kiskereskedelem visszahódítását – ahol részesedésük nagyjából 10 százalék körülire csökkent, ami náluk rossz eredmény –, és a hipermarketrendszer átszervezését.

Egyre rosszabbul megy az Auchannak nemzetközi viszonylatban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A terv az volt, hogy a hatalmas üzleteket szépen lassan leépítik, és csak az élelmiszerek eladására fókuszálnak, miközben a többi árucikket kiszervezik külső cégeknek.

A reformok és változtatások ellenére úgy tűnik, a cég továbbra is veszteséges, hiszen további ezer ember elbocsátását jelentették be.

Ugyanakkor a hipermarketlánc nem minden országban halmozott fel veszteséget: míg Olaszországban és Spanyolországban felfelé ível az üzletmenet, addig Franciaországból, Oroszországból és Kínából kiszorulóban van – pedig utóbbi piacon csak nemrég jelent meg.