A Lidllel egy tulajdonosi körhöz tartozó német kereskedelmi lánc, a Kaufland 2020. február 1-én átvesz a Tesco Polskától három hatalmas hipermarketet a dolgozóival együtt - adta hírül a Business Insider Polska. Az egyik krakkói, a másik kettő varsói, ez utóbbinál az egész ingatlan tulajdonosa a Tesco - írja ez alapján a Napi.hu.

Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrégiben bizonyossá vált, hogy a Tesco elhagyja a lengyel piacot. A mostani értesülések szerint már néhány hét múlva ténylegesen is megindulhat az átrendeződés az ottani kiskereskedelemben.

IllusztrációForrás: AFP/Carl Court

Mint a brit üzletláncnál működő Szolidaritás szakszervezet a Facebookon közölte, a Kaufland automatikusan a Kauflandban kötelező munkafeltételekhez igazítja az átvett dolgozók feltételeit. A régi-új alkalmazottak továbbra is ugyanazon a helyen fognak dolgozni, de a Kaufland nem zárja ki, hogy később az áruházlánc más boltjaiba helyezik át őket. A német lánc jó pár üzletet működtet Varsóban és Krakkóban is.

A dolgozóknak két hónapon belül, felmondás nélkül, de hétnapos előzetes bejelentési kötelezettséggel, joguk van elmenni a cégtől a Munka törvénykönyvében rögzített feltelek szerint. A Kauflandnak Lengyelországban több mint 200 boltja van, és már 2019 nyarán kérte az illetékes hivataltól a Tesco e három boltjának átvételi lehetőségét.

Kért még egyet-egyet Lublinban és Wroclawban is.