A klímaváltozással összefüggő befektetések egy ideje elkezdtek különösen izgalmas területet jelenteni a Wall Street számára. Ráadásul az elemzők szerint az igazi felfutás még csak a most induló évtizedben jön, amikor megjelennek a piacon azok a fiatalok, akik befektetőkként is sokkal érzékenyebbek a témával kapcsolatban.

Az Y generációs befektetők számára már rendkívül fontos, hogy az egyes befektetéseiknek milyen környezeti és társadalmi hatásaik vannak. A Bank of America Securities felmérése szerint ennek a nemzedéknek a tagjai már közel 90 százalékos arányban ezt a hatást jelölték meg a legfontosabb befektetési szempontként – szemben az úgynevezett baby boomer generációval, melynek körében ez az arány kevesebb mint 50 százalék.

Egyre szélesebb körben terjednek a klímaváltozásra fókuszáló befektetésekForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

Nem véletlen, hogy a bank szakértője szerint ez a terület lehet a következő évtized egyik legizgalmasabb befektetési lehetősége. Ahogy ugyanis a fiatalok egyre jobban azt érzik, hogy a klímaváltozás már a saját életüket is érinti, úgy lesz ez a kérdés egyre lényegesebb a befektetéseik kiválasztásánál is – mondta Haim Israel, a BofA Securities tematikus befektetési vezetője.

A pénzintézetnél úgy számolnak, hogy a következő 20 évben több mint 20 ezer milliárd dollárnyi eszköz csoportosul majd az úgynevezett ESG alapokban – ezek olyan befektetési alapok, melyek profilja kifejezetten a társadalmi és környezeti felelősségvállalás, illetve a fenntarthatóság. Nagyságrendileg ez azt jelentené. hogy ezek az alapok akkorák lesznek, mint ma a teljes S&P 500 részvényindex. És noha ezek nem kimondottan a klímaváltozásra fókuszálnak, Israel szerint egyértelműen látszik, hogy ez a téma kiemelten fontos a BofA ügyfelei számára. A novemberi felmérésben már ez volt a vezető szempont, míg egy évvel korábban csupán az ötödik volt a sorban.

Nyerő stratégia?

A klímaváltozással összefüggő részvényekbe történő befektetés azonban eddig nem mindenkinek hozott nyereséget. A JPMorgan elemzői például tavaly májusban tettek közzé egy kutatást, amelyben rámutattak, a tisztán klímaváltozás fókuszú alapok az elmúlt 10 év egészében évente 5 százalékos alulteljesítők voltak a piac egészéhez képest.

Nincs könnyű dolguk a hagyományos energiacégeknekForrás: AFP/Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Tavaly azonban már érezhető volt a változás. A tiszta energiára fókuszáló tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül például az iShares Global Clean Energy ETF és a First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy ETF egyaránt 41 százalékot emelkedett. Az elmozdulás akkor látszik igazán, ha azt nézzük, hogy az elmúlt évtizedben az előbbi 47,5 százalékos, míg az utóbbi 54 százalékos mínuszt hozott össze.

Bár a JPMorgan elemzői kiemelték, hogy eddig a klímaváltozásra fókuszáló befektetések még nem voltak képesek igazán lehengerlő hozamokat produkálni, az igazi lehetőség abban lehet a következő években, hogy a klímaváltozás hatásai valószínűleg minden iparágat érinteni fognak. Ha pedig egyre szélesebb körben kezdenek el a szektorok szereplői figyelni erre a területre, akkor a befektetési lehetőségek is sokkal komolyabb profitokkal kecsegtethetnek.

Pénzügyi szektor

A fentiekre jó példa, hogy a Goldman Sachs vezérigazgatója, David Solomon decemberben jelezte, a befektetési bank 2030-ig mintegy 750 milliárd dollárt kíván befektetni olyan kezdeményezésekbe, amelyek a klímaváltozás ellen küzdenek. Mi több, a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy szigorítja a hitelnyújtás feltételeit a magas károsanyag-kibocsátással járó projektekhez.

A Goldman Sachs 750 milliárd dollárral száll be 2030-ig a klímaváltozás elleni harcbaForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Tobias Hase

Ezzel párhuzamosan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől is azt várják a szakértők, hogy sokkal nagyobb figyelmet szentel a témának. Novemberben például San Franciscóban megtartották a Fed első klímakutatási konferenciáját.

Ennél élesebben állt bele a kérdésbe a brit jegybank kormányzója, Mark Carney, aki szerint a pénzügyi szektornak sokkal gyorsabban kellene változtatnia a szemléletén a károsanyag-kibocsátásokkal kapcsolatban.

Küszöbön a változás?

A BofA szakértője kiemelte, a legnagyobb fordulatot a hatások globális kiterjedése jelenti a klímaváltozással összefüggő befektetésekben. Ha visszanézünk 1980-ba, az látszik, hogy a bolygónak még csupán 0,2 százaléka volt kitéve extrém időjárási körülményeknek (pl. hurrikánok, szárazság, extrém fagy, hőség és viharok), mára azonban ez az arány fölment 12 százalékra – hangsúlyozta Israel.

Ehhez jön még, hogy a hagyományosan fosszilis tüzelőanyagokban utazó energiacégek egyre jobban szenvednek az amerikai tőzsdén – hozzá kell tenni, hogy ennek nem kizárólag a klímaváltozás az oka. A szektor az elmúlt évtizedben mindössze 5 százalékot tudott emelkedni, szemben az S&P 500 index 118,5 százalékos erősödésével. Itt az is közrejátszik, hogy a befektetők egyre kockázatosabbnak ítélik az iparág működését, miközben az eddigieknél magasabb hozamokat követelnek, ráadásul sok vállalatot büntetnek a túlköltekezés és a magas adósságállományok miatt.

A Wall Street is lecsap az új lehetőségreForrás: AFP/Bryan R. Smith

Ezzel szemben a megújuló energia előállítása ma már számos helyen olcsóbb lett a hagyományos, sokkal szennyezőbb formáknál, ráadásul az energiatárolásban is folyamatos a fejlődés és az árcsökkenést – tette hozzá Israel.

A fentieket tekintve tehát összességében az látszik, hogy a következő évtizedben a klímaváltozás lehet a kulcsszó a fiatal befektetők körében. Ez pedig idővel egyre nagyobb profitokat is jelenthet majd a területen.