A Toyota a Las Vegas-i CES elektronikai kiállításon bejelentette, hogy Japánban, a Fuji-hegy lábánál egy olyan szupervárost épít, amely a jövő okosvárosainak etalonjaként szolgál majd.

A távol-keleti autógyártó a japánok szent hegyénél egy olyan város prototípusát építi fel, amely egyfajta laboratóriumként szolgál majd az önvezető járművekkel, az okosotthonokkal, a mesterséges intelligenciával és más, jövőbe mutató technológiákkal való kísérletezéshez.

A Toyota nagyszabású terve a Woven City elnevezést kapta, utalva ezzel a cég korábbi tevékenységére, a szövőszékgyártásra. 

Nehéz úgy tesztelni egy okosvárost, ha csak egy háztömböt építünk meg - indokolta a grandiózus tervek megszületését James Kuffner, a cég kutatás-fejlesztési divíziójának vezetője a Reutersnek. A Woven Cityvel az a tervük, hogy a jelenlegieknél biztonságosabb, tisztább és vidámabb, vagyis minden elemében élhetőbb várost hozzanak létre, az itt szerzett tapasztalatokat pedig majd világszerte lehet kamatoztatni. A településnek lesz saját rendőrsége, tűzoltósága, egészségügyi intézményei, iskolái. A tervek szerint az új város a Toyota mostani, illetve a tőlük nyugdíjba vonult alkalmazottaknak szolgál majd kényelmes lakhelyül.

Így fest majd a jövőben egy okosvárosForrás: Vincent Callebaut Architectures

A szupervárost a vállalat egyik 2020-ban bezárandó gyárának a helyén építik meg, és a kezdeti időszakban a tervek szerint mintegy 2000 főnek ad majd otthont, köztük a kutatóknak is. A beruházás költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban tudni lehet, hogy 71 hektáron terül majd el az új város. A projekt nagyságrendjét és jelentőségét tekintve messze túlmutat minden más eddigi kezdeményezésen. 

A Woven City tükrözi egyrészt a Toyota első emberének, Akio Toyodának a törekvéseit, másrészt viszont a társaság hatalmas financiális és politikai erőforrásait, főként odahaza, Japánban. Toyoda azt nyilatkozta, hogy az új szuperváros létrejötte legtitkosabb álmainak megvalósulását jelentené. 

A kivitelezést a cég építőipari vállalkozása fogja elvégezni, amely működésének 37 éve alatt több mint 100 ezer otthont adott már át. A tervezéssel a dán Bjarke Ingels tervező irodáját bízták meg, amely egyebek között New Yorkban a World Trade Center ikertornyait, valamint a Google irodaépületeit tervezte a Szilícium-völgyben és Londonban.