Az ipari termelés több mint 3,5 százalékkal nőtt novemberben

Mercedes Kecskemét Mercedes Benz CLA Shooting Brake Mercedes Kecskemét
2015 január 20.-án legördült az első négyajtós CLA Shooting Brake Mercedes-Benz személyautó a kecskeméti gyártósorról
Vágólapra másolva!
2019 novemberében az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első tizenegy hónapjában 6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában egy kissé gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag felett emelkedett.

A hazai ipar teljesítménye az elmúlt másfél évben lényegesen felülmúlta, így teljesen elvált (decoupling) a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától

(a német ipari termelés októberben szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent egy év alatt), amit egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kiemeli, hogy a feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja beruházások érdemi növekedése, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlás,

a tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlást messze meghaladó, soha nem látott mértékű, 1700 milliárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be, az első háromnegyed évben a feldolgozóipari beruházások közel 30 százalékkal nőttek, a tavalyi őszi hónapokban pedig felfutott a gyárátadások száma.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek. Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet, bár ezek már eddig is fékezték a növekedést, e negatív hatások nélkül még élénkebb növekedést is mutathatna a hazai ipar.

Ezen kockázatok ugyanakkor némileg enyhültek a közelmúltban. Tavaly az év egészét tekintve a Takarékbank prognózisa szerint 6 százalékra gyorsulhatott az ipari kibocsátás növekedése a tavaly előtti 3,6 százalékról, míg idén 4,8, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 4 százalékos növekedésre számítanak az ipari termelésben. 2015 óta az ipari termelés 16,9, 2010-hez képest pedig 42,9 százalékkal bővült.