A klímaváltozás lehetővé teszi a kukorica- és szójatermesztést Szibériában. Az évtized közepére akár ebben az országrészben is termeszthetnek majd kukoricát és szóját az orosz gazdák.

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár a közeli jövőben Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése – írja az agroxxi.ru hírportálra hivatkozva az agroinform.hu.

A levegő és a talaj átlaghőmérsékletének, valamint az évi átlagos csapadék-mennyiségnek az emelkedésével már jelenleg is elmosódnak a határok a termesztési körzetek között, és a művelhető vagy részben hasznosítható területek határának északra tolódása, valamint az egész éven át fagyott talajok lassú szűkülése figyelhető meg.

Mezőgazdasági termelés a novoszibirszki régióbanForrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Mindez alapvetően változtatja meg a hatalmas országrész klimatológiai térképét, és kiterjeszti a növénytermesztés lehetőségeit, amelyek az adott körzet mocsaras területeinek lecsapolása révén tovább bővülnek. A kutatók arra is rámutattak, hogy a felmelegedés által kiváltott átalakulások Szibériában gyorsabban mennek végbe mint az ország európai területein vagy a világ más körzeteiben.

Folyik a vetés a novoszibirszki mezőgazdasági területekenForrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 C fokkal emelkedett, a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 C fok volt, 2050-ig pedig újabb 0,5 Celsius fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 milliméterrel való növekedésére lehet számítani.

A kontinensnyi nagyságú Szibéria esetében egyelőre nehéz felbecsülni, hogy ez a felmelegedés mennyivel növeli a művelhető területet, ha a jelenleg terméketlen földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerülne művelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.