Hat évtized után dőlhet az olajdominó?

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal MAGHREB OPEC Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. 
Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Ex
Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) cartel and Russia in Algeria on September 28 that could agree to cap supplies. / AFP PHOTO / Ryad Kramdi
Vágólapra másolva!
A világgazdaság helyzetét hosszú ideje alapvetően befolyásolja az olajárak változása, és közel ötven esztendeje az olaj világpiacán, az árak alakulásában meghatározó szerepet játszik az olajtermelő országokat tömörítő OPEC. A tagállamok együttműködése sosem volt mentes a hullámvölgyektől, mostanra azonban - egyes szakértők szerint - olyan mély ellentétek alakultak ki a szövetségen belül, hogy azok akár az OPEC széthullásához is vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A CNBC-nek nyilatkozó energiapiaci elemzők véleménye szerint

a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) sorsa egyre bizonytalanabbá válik, ugyanis mind nagyobb széthúzás figyelhető meg a 14 tagállam között.

Az OPEC és az azon kívüli legnagyobb olajtermelők (Oroszországgal az élen), vagyis az OPEC+ tavaly decemberi bécsi értekezletén minden eddiginél komolyabb véleménykülönbségek voltak megfigyelhetők.

A Szaúd-Arábia által vezetett szervezet hosszas huzavona után végül abban állapodott meg, hogy

az olajárak csökkenése, illetve stabilizálása érdekében további napi 500 ezer hordóval fogja vissza a termelését március végéig.

Vagyis az idén január elsejei határnappal érvénybe lépett napi 1,2 millió hordós csökkentést további jókora mennyiséggel emelik meg.

Az OPEC-tagállamok hosszas vita után a kitermelési kvóták további csökkentéséről határoztak legutóbbi értekezletükön Forrás: Getty Images

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára az idei év elején az amerikai-iráni konfliktus kirobbanásának hatására hordónként 70 dollár fölé ugrott. Ezzel megfejelte a 2019-ben végbement 23 százalékos drágulást.

A vég kezdete?

De visszatérve az OPEC+ bécsi ülésére: az S&P Global Platts tekintélyes OPEC és Közel-Kelet szakértője, Herman Wang az esemény tapasztalatait összegezve a CNBC riporterének azt nyilatkozta, hogy

Több olyan tényezőt is felsorolt, amelyek szerinte aggodalomra adnak okot. Ilyen például Ecuador távozása a szervezetből, de nem jelent túlzottan sok jót az sem, hogy az angolai küldöttség elhagyta az értekezletet, Irak pedig folyamatosan megsérti a számára megállapított olajkitermelési kvótát. Emellett a szövetség vezetőjének számító Szaúd-Arábia, valamint a szervezeten kívüli országokat összefogó Oroszország viszonya egyre feszültebb.

Olajfúró berendezés az olajpiacon rendkívül fontos szerepet játszó Oroszországban Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

– tette fel a kérdést Wang.

Olajárrobbanás a hetvenes években

Az Irak, Irán, Kuvait, Szaúd-Arábia és Venezuela által 1960-ban Bagdadban megalapított OPEC tagjai között az elmúlt 60 évben több ország is megfordult (voltak új belépők, míg mások elhagyták a szervezetet).

Az olajkartell jelenleg 14 – öt közel-keleti, hét afrikai és két dél-amerikai - olajtermelő országot tömörít.

Ahogy említettük, legutóbb, idén január elsejével a legkisebb olajkitermelő tagország, Ecuador hagyta el a szervezetet. Pontosan egy évvel korábban pedig Katar függesztette fel a tagságát. Hosszú ideje egyébként Szaúd-Arábia számít a szövetség vezető erejének, amely az OPEC termelésének nagyjából egyharmadát adja.

Izraeli páncélozott alegység előrenyomul a Sinai-félszigeten, az 1967-es arab-izraeli háború idején: az arab-izraeli ellentétek a következő évtizedben olajárrobbanáshoz vezettek Forrás: ASSOCIATED PRESS/AP2007/Anonymous

A szervezet nevét még az 1973-as olajválság kapcsán ismerhette meg az egész világ.

Arra adott válaszként ugyanis, hogy a nyugati országok Izraelt támogatták az októberi arab-izraeli háborúban, továbbá, hogy a dollár gyengülése elértéktelenítette bevételeiket, az OPEC egyik napról a másikra a négyszeresére emelte az olajárat. Ezzel recesszióba taszította a világgazdaságot, és az alapvető energiahordozó drágulása miatt megindult az akkori szocialista országok eladósodása, ami fontos tényezője volt későbbi bukásuknak.

Kritikus időszak előtt az olajpiac

A világ olajpiacán az árak az elmúlt években (de akár csak az elmúlt napokban is) elég hektikusan mozogtak. Egy jelentős csökkenést követően a tavalyi évben sokat emelkedett a fekete arany ára.

A jelentős ármozgások hátterében javarészt a túlkínálat áll,

ami elsősorban az amerikai olajpala- és palagáz-kitermelés felfutása miatt következett be. Ez az utóbbi években nyomást gyakorolt az árakra, és azokon keresztül az olajtermelő országok exportbevételeire.

Az előttünk álló időszak különösen fontosnak ígérkezik az OPEC számára Forrás: AFP/Ryad Kramdi

Az OPEC tagjai jó ideje azzal a gonddal küszködnek, hogy csak olajkivitelük csökkentésével - azaz bevételeik egy részéről lemondva - tudják megfékezni az árak esését.

David Fyfe, az Argus Media vezető munkatársa csatlakozik ahhoz a véleményhez, hogy egyre erősebb törésvonalakat látni az OPEC-en belül.

Ráadásul ez egy olyan időszakban következik be, ami az elkövetkező két-három évet tekintve jelentős kihívások elé állíthatja az olajkartellt.

Az OPEC esetleges széthullását firtató kérdésre már valamivel óvatosabb választ adva, úgy fogalmazott, hogy „természetesen semmit sem lehet kizárni". Mindenesetre a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tekinti, hogy – ha esetleg kevesebb tagállam részvételével is, de - valamilyen formában mindenképpen megmarad az OPEC, véglegesen nem fog megszűnni. Mindenesetre izgalmas időszak előtt állunk, mert a szakember szerint az idei első negyedév sok nyitott kérdésre választ adhat a szervezet jövőjével kapcsolatban.