Hasít a Tesla. Megduplázódott a részvény árfolyama

Tesla
A view shows flags at the US automotive and energy company Tesla showroom and service center in Amsterdam on October 14, 2018. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben Elon Musk kedden azt ünnepelhette, hogy megkezdődik a Tesla Model Y autójának kínai gyártása, a versenytársak valószínűleg inkább a fejüket fogják. A Tesla részvényárfolyama ugyanis megduplázódott az elmúlt hat hónapban, aminek köszönhetően a vállalat piaci értéke megközelítette a General Motors és a Ford együttes értékét.
Vágólapra másolva!

Nagyot ment a Tesla az elmúlt hat hónapban. Elon Musk cégének részvényárfolyama ugyanis közel a duplájára emelkedett ebben az időszakban, aminek köszönhetően

a társaság piaci értéke durván 84,5 milliárd dollárra kúszott föl. Ez pedig csupán 2 milliárd dollárral marad el a General Motors (GM) és a Ford együttes értékétől

– írja a CNBC.

Ez annak ellenére jött össze, hogy a klasszikus detroiti autógyártók rekord nyereségeket értek el az elmúlt időszakban, ráadásul komoly átszervezési terveket is beindítottak annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeiket. Ezzel szemben Musk vállalata nyereség nélkül lett a Wall Street egyik kedvence.

Indul a Model Y gyártása Kínában Forrás: Tesla

A Tesla papírja egyébként 3,88 százalékot emelkedett kedden, miután Musk megtartotta a prezentációját az új sanghaji Gigagyárban. Ezzel szemben a GM a 35,15 dolláros árfolyamával 50,2 milliárd dolláros piaci értékkel bír, míg a Ford 9,25 dolláros részvénnyel 36,7 milliárd dolláros értékkel állt a keddi kereskedési nap végén.

Mindazonáltal a CNBC elemzése is hangsúlyozza, hogy a részvényárfolyam alapján mért piaci érték nem mutatja a teljes képet.

Ha ugyanis figyelembe vesszük az adósság- és a készpénzállományt is, akkor a detroiti vállalatok sokkal magasabb értékkel bírnak, mint a Tesla. Amennyiben így a teljes vállalati értéket nézzük, akkor a Ford 154 milliárd dolláron áll, míg a GM 132 milliárdon. Ezzel szemben a Tesla így számolva csupán 92 milliárd dolláros értéket tudgat magáénak.

A Tesla árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

A Tesla ünneplése mellett a GM épp nemrég arra figyelmeztetett, hogy tovább gyengélkedhet Kínában, miután 2019-ben kétszámjegyű eladáscsökkenést szenvedett el a vállalat.

A Ford egyelőre nem közölte a 2019-es kínai adatait, de az elemzők arra számítanak, hogy tavaly az egymást követő második negyedévben csökkentek a társaság eladásai a világ második legnagyobb gazdaságában.