Az Endomondo fitnesz mobilos applikáció sikeres alapítója, Mette Lykke egy véletlen folytán szerzett tudomást élelmiszerpazarlás felszámolásában segítő apptól, és annyira megtetszett neki, hogy nemcsak befektetett a dán cégbe, hanem pár hónap alatt a cég vezérigazgatója lett – összegzi a BBC.

Lykke 2007-ben alapította meg az Endomondo fitnesz applikációt, aminek segítségévek mobilon lehetett követni a személyi fejlődést. 2008-ban a mobilos applikációkat gyűjtő Apple App Store-nak köszönhetően a program egyre elterjedtebb lett, 2015-ben már közel 20 millió felhasználója volt. A programot később az amerikai sportruházat-óriás, az Under Armour vásárolta meg 85 millió dollárért (25,4 milliárd forintért).

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Furcsa dolog eladni egy vállalkozást, amelynek a részese vagy" – nyilatkozta Mette, aki az eladáskor 33 évesen, két társalapítóval együtt multimilliomossá vált.

A 2016-ban öt fiatal dán vállalkozó indította el a Too Good To Go nevű alkalmazást, amiről Lykke egy koppenhágai buszon értesült elsőnek. Nem tudtam arról, hogy a társadalomban mekkora probléma az élelmiszer-pazarlás. Számomra elképesztő volt" – mondta Lykke, aki később pénzt fektetett az alkalmazásba.

IllusztrációForrás: AFP/Hans Lucas/Riccardo Milani

A program lényege, hogy a vendéglátóhelyek és üzletek a rendelkezésre álló maradék ételeket összegyűjtik és egy meghatározott intervallumban kedvezményes áron eladják az appot letöltőknek, akik jelzik igényüket az élelmiszercsomagra. Vagyis a cég pénzt keres, és még az ételt sem kell kidobnia.

Lykke pár hónappal később már a Too Good To Go vezérigazgatójaként dolgozott. Felügyelete alatt a vállalkozás hamar növekedésnek indult, jelenleg 450 ember foglalkoztat és 13 európai országban – például Németországban, Svájcban és Lengyelországban – már elérhető a szolgáltatás, és hamarosan Svédországban is elindítják a programot.

IllusztrációForrás: Ritzau Scanpix/AFP/Berlingske/Sofie Mathiassen

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon felhasznált élelmiszerek harmadát kidobjuk.

A cégnek 15 hónapjába került, mire elérte az egymillió felhasználót, mára pedig több mint 18 millióan használják az alkalmazást – az egyik leggyorsabban növekvő alkalmazásként naponta 45 ezer új ügyfelet szerez. Ráadásul több mint 30 ezer étteremmel és élelmiszerüzlettel van kapcsolatban.

Eddig körülbelül 25 millió adag ételt sikerült megmenteni attól, hogy a kukába kerüljön, de a cél az, hogy a következő öt évben legalább egymilliárd adag ételt mentsenek meg a kidobástól.