Háton hordozott gyermekként próbált tiltott készítményeket Ugandába bevinni egy nő, de a hatóságok résen voltak, és lekapcsolták a minden idők egyik legzavarbaejtőbb csempészmegoldását bemutató ügyeskedőt - írja az Africanews,

Nyugat-Uganda Mpondwe városának vámosai azt jelentették, hogy lefüleltek egy asszonyt, aki egy folyó sekély gázlóján próbált meg átkelni gyereknek kinéző tiltott árujával. A hatóság közlése szerint a nő látszólag gyermekét hordozta a hátán, ami amúgy sem lenne szokatlan jelenség arrafele, különösen nem egy folyón való átkeléskor. Ám kiderült, a jókora kezes-lábas nem egy nagyobb babát vagy fiatal gyermeket rejt, hanem olyan kozmetikai termékeket, amelyek bevitelét Uganda tiltja.

A gyerekformájú csempészcsomagot a szállítója hevederekkel erősítette magára.

A hatóság Twitteren is közzétette a nem mindennapi próbálkozásról készült fotókat:

A nő a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett. A hatalmas országnak kilenc szomszédja van, és szinte minden határmenti térségben jelen van az áru-, sőt, egyes esetekben az embercsempészet is, melyben gyakran a határ két oldalán élő közösségek is részt vesznek. Az illegális határátlépéseknél is nagyobb problémát okoz azonban az, hogy Kongó keleti térségben polgárháborús állapotok uralkodnak, ami megnehezeti az ott tomboló, eddig már 3000-nél is több halálos áldozatot követelő ebolajárvány felszámolását.

Emlékezetes, hogy tavaly a vírus át is jutott a kongói határon, és megjelent Ugandában is. Az ebolával fertőzött személyeket az ugandai hatóságok karanténba helyezték majd visszaküldték őket, és tovább szigorították a határellenőrzéseket és az illegális átlépések elleni intézkedéseket.