Ahogy decemberben a sertéshús ára közel duplájára emelkedett Kínában, az ország teljes inflációja hétéves csúcsra szárnyalt. Mindez annak ellenére történt, hogy a kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy enyhítse a sertéshús hiányát.

Egyre nehezebb helyezet teremt az elszálló infláció a kínai kormány számára, amelynek egyszerre kell megküzdenie a lassuló növekedéssel, illetve az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus negatív hatásaival.

A sertéshús ára decemberben 97 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, még annak ellenére is, hogy az afrikai sertéspestis miatt Kína megemelte az importot, illetve több ezer tonnányi húst szabadított fel a készleteiből – írja az abc news.

Ennek eredményeként az élelmiszerárak összességében 17,4 százalékkal emelkedtek, míg a teljes infláció 4,5 százalékos volt. Utóbbi sokkal magasabb volt, mint a 3 százalékos hivatalos kormányzati cél. Bár novemberhez képest nem nőtt az infláció, de ez még mindig azt jelenti, hogy a fogyasztói árak 2012 óta nem látott mértékben emelkedtek.

A sertéshús ára miatt szállt el a kínai inflációForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Kína egyébként a globális sertéshús-termelés és fogyasztás kétharmadát adja, azonban a készletek jelentősen beszakadtak, miután 2018-ban megjelent az afrikai sertéspestis. A kínai hatóságok a betegség kitörése óta összesen 1,2 millió sertést pusztítottak el. A sertéshús globális ára pedig szintén emelkedett, miután a kínai importőrök fokozott mértékben vásároltak Kanadából, Európából és más területekről.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztériumban emellett úgy számoltak októberben, hogy a kínai sertéshús-kibocsátás 2020-ban 25 százalékkal csökken majd – éves alapon. A nagyságrendeket jól mutatja, hogy a kínai piacról várhatóan hiányzó 12 millió tonna sertéshús mértéke majdnem az USA teljes éves termelésének felel meg.