A svéd IKEA kihasználja a londoni kereskedelmi ingatlanok piacán bekövetkezett változásokat, és a kedvező értékesítési árakat meglovagolva vásárol be azokból. Most London közepén vettek meg egy nagy bevásárlóközpontot - írja a Guardian.

A Hammersmith's Kings Mall 1980-ban nyílt meg, és mintegy 40 különböző üzlet működik abban. A bérlők között ott van a H&M, a Primark, a Sainsbury's és Wilko. Ezt a tényleg rendkívül jó elhelyezkedéssel bíró, a Hyde Parktól nyugatra található plázát most a svéd alapítású bútoróriás szerezte meg magának, 170 millió fontért (mintegy 66 milliárd forint).

Ezzel ez az épület a lánc első brit bevásárlóközpontja, és egyben az első olyan, amelyet már működéként vett át. A vállalatnak 44 nagy áruháza van világszerte, ám ezeket maga húzta fel, illetve a megrendelésére épültek.

IllusztrációForrás: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/Serge Attal

A cég már tavaly októberben bejelentette, megpróbálják kihasználni a brit, különösen a nagyvárosi ingatlanpiacokon zajló átrendeződéseket. Az utóbbi években ugyanis számos üzlet kényszerült bezárásra a korábban népszerű bevásárlóutcákban, így Londonban is, a bevásárlóközpontok egy része pedig gyenge kihasználtsággal működik. Ez módot ad új befektetők színre lépésének, akik nyomottabb árakon juthatnak hozzá az egyébként nagyon jó elhelyezkedésű egységekhez.

Az IKEA már korábban bejelentette, a nagy áruházak után a kisebb, a városközpontokban is kialakítható üzletek felé nyitnak. Nem csak Londonban, hanem más brit településeken is keresik az ezek megnyitásához alkalmas ingatlanokat. 2018-ban a londoni Tottenham Court Road-on már nyitottak egy ilyen egységet, azóta pedig egy újabbat London délkeleti térségében. A Hammersmith-ben viszont a tervek szerint egy olyan egységet nyitnak meg jövő tavasszal, mely nagyjából 2000 féle, azonnal elvihető lakberendezési tárgyat kínál majd.