A Szombathely és Kőszeg között megvalósuló fejlesztés keretében új nyomvonalon, 14 kilométeren 2x2 sávos, valamint 4,7 kilométeren 2x1 sávos utat alakítanak ki.

Szombathely és Kőszeg között új gyorsforgalmi kapcsolat létesülhet 18,7 kilométernyi távon, a közbeszerzési adatok alapján a fejlesztéshez jelenleg keresik a tervezőt - írja a Magyar Építők.A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) beruházásában az új nyomvonal csatlakozik majd Szombathely északi elkerülőjéhez.

Az új nyomvonal a tervezett Söptei úti új különszintű csomóponttól indulva 2x2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező főútként északról kerüli majd el a Szombathelyi repülőteret, majd Gyöngyösfalu, Lukácsháza, Kőszegfalva és Kőszeg településeket, így érve el a Kőszeg-Centrum csomópontot.

Magyarországon az idén is folytatódnak a nagyléptékű közúti fejlesztésekForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Söptei úti új különszintű csomópont és Kőszeg-Centrum csomópont között 2x2 sávos, új nyomvonalú, egybefüggően 14 kilométer hosszú szakasz épül meg. A Kőszeg-Centrum csomópont és Kőszeg északi csomópontja között 2x1 sávos, új nyomvonalú szakasz épül 4,7 kilométer hosszan.

Új csomópontok létesülnek a projektben

A nyomvonalon a települések megközelítése érdekében három különszintű csomópontot alakítanak ki:

  • Gyöngyösfalu csomópont (új bekötéssel a település felé),
  • Lukácsházai csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8641 j. ök. út),
  • Kőszeg-Centrum csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8627 j. ök. út).

Ezen kívül egy szintbeli csomópontot alakítanak ki Kőszeg északi csomópontjaként, amely csatlakozni fog a jelenleg építés alatt lévő 87. számú főút Kőszeg (HU)-Rattersdorf (Rőtfalva, AT) országhatár közötti szakaszhoz.

Hamarosan gyorsforgalmi összeköttetés létesül Kőszeg és Szombathely közöttForrás: MTI/Komka Péter

A nyomvonalon két különszintű átvezetés kialakítása is szükséges: egy mezőgazdasági földút átvezetése Lukácsháza térségében, valamint a 8636 j. út különszintű átvezetése (87 sz. közúti folyosó - 8636 j. ök. út). A projekt magában foglalja a nyomvonal által elvágott területek kiszolgálására párhuzamos földutak, négy darab vadátjáró és egy pár pihenőhely kialakítását is.

Több útfejlesztés is kapcsolódik Szombathelyhez

Szombathelyhez kapcsolódóan több út tervezése is folyamatban van, egyrészt egy 6,2 kilométeres, a várost északkeletről elkerülő út az M86-os gyorsforgalmi úthoz csatlakozva, másrészt pedig egy 26 kilométeres útszakaszhoz is keresik a tervezőt, amely Szombathely keleti határa és Körmend keleti határa között épül majd meg.