Botrányos belső levelezés került ki a Boeingtól

2020.01.10. 14:32

A belső kommunikációt is vizsgálják a légügyi hatóságok a Boeing amerikai repülőgépek ügyében. A százoldalas belső levelezésben a katasztrófát okozó 737 Max kapcsán a dolgozók negatív véleményüket fejezték ki – összegzi a BBC.

A Boeing 737 MAX repülőgépek tavaly márciusa óta nem repülhetnek, miután két katasztrófa után a légügyi hatóságok vizsgálatot indítottak. Ennek eredményeként derült ki, hogy konstrukciós szoftverhiba okozta 346 ember halálát.

IllusztrációForrás: AFP/Jason Redmond

A Boeing most éppen a hitelesség és az átláthatóság érdekében hozta nyilvánosságra a belső levelezést.  Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Kongresszus már a múlt hónapban megkapta a dokumentum javítatlan verzióját. 

Az egyik alkalmazott által írt üzenet szerint a 737 MAX gépeket „bohócok tervezték, akiket majmok felügyeltek". 

A dokumentációból az is kiderül, hogy a cég 2015 novemberében többször is lobbizott a szigorú szimulátoros tréning ellen, amit egyébként a légügyi hatóság szorgalmazott. 2018 februárjában az egyik dolgozó azt a kérdést tette fel kollégájának, hogy utazna-e családjával MAX-szimulátorral kifejlesztett repülőn",  

a válasz nemleges volt.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A cég egészen az utóbbi időkig ragaszkodott ahhoz, hogy a számítógépes alapú képzés elegendő a pilótáknak, hogy átszokjanak az új típusra. Sőt, a repülőgépgyártó vállalat kifejezetten törekedett arra, hogy a pilóták költséges és időigényes szimulátoros képzése ne legyen előfeltétele a 737 Max típusú gépek forgalomba állításának. A Boeingnél egyébként arra hivatkoztak, hogy a 737 Max nagyon hasonlít elődjére, a 737 NG típusra. A belső levelezés szerint a Boeing kész volt ebben a kérdésben vállalni a konfrontációt bármilyen felügyeleti szervvel, amely kötelezővé akarta volna tenni a pilótáknak a szimulátoros képzést. 

A 737 MAX pilótáit – mielőtt a gépeket kivonták a forgalomból – mindössze egy egyórás számítógépes tréningen készítették fel az új típusra.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A 737 MAX vizsgálatot felügyelő egyik amerikai szakember kijelentette, hogy a belső levelezés alapján látható, hogy a cég már a 737 MAX program kezdetekor tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy elrejtse a kritikus információkat a hatóságok és a nyilvánosság elől". 

Az FAA közleményében kijelentette, hogy a dokumentációban olvasható hibákat már orvosolták, azonban a beszélgetések tartalma csalódást keltő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK