Szerdán hatályba lép az a rendelet, amely előírja, hogy zászlókkal kell megjelölni a sertéstőkehúsok származási országát. Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy ettől növekszik majd a hazai termékek iránti kereslet. A baromfihús-iparágban azt szeretnék, ha ez a jelölés a szárnyasokra is kiterjedne.

2020. január 15.-től, szerdától lép életbe az agrárminisztériumi rendelet, amely szerint a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús és a nyesedék kivételével) végső fogyasztónak történő értékesítésekor a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén, a 200 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni.

A származás feltüntetése az előrecsomagolt húsoknál már eddig is követelmény volt, ez egészül most ki a friss tőkehúsok pultjaiban.

A nagyobb üzletekben a sertéshús származási országát zászlóval is fel kell tüntetni szerdátólForrás: MTI/Balogh Zoltán

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a vásárlóknak van egy prekoncepciójuk, amely szerint amit friss tőkehúsként vásárolnak, az biztosan magyar.

A kiskereskedelmi láncok előrecsomagolt hústermékei között egyre több a magyar származású. Éder Tamás szerint ennek csak egyik oka a származási ország kötelező megjelölése, egy másik ok, hogy a magyar piaci szereplők, ha későn is, de ráébredtek, hogy ebben a piaci szegmensben is fejleszteniük kell, ezért korszerű csomagológépeket állítottak üzembe. Az egyre több magyar áru azt bizonyítja, hogy ezek a fejlesztések megtörténtek.

Forrás: Vg.hu