A Tesla közelmúltbeli rallija a vállalat piaci értékét közel 85 milliárd dollárra növelte, amellyel minden idők legtöbbre értékelt amerikai autógyártójává vált. Korábban a Ford birtokolta ezt a rekordot, még 1999-ből, 80,8 milliárd dollárra becsülve az értékét. A Tesla értéke azonban még mindig kisebb, mint az Egyesült Államokon kívüli legnagyobb autóipari cégeké.

A Tesla rekorddal nyitotta a 2020-as évet: a legértékesebb amerikai autógyártóvá vált. Az Elon Musk vezette autógyár közelmúltbeli tőzsdei szárnyalása közel 85 milliárd dollárra növelte a piaci értékét, mellyel meghaladta a Ford által 1999-ben beállított 80,8 milliárd dolláros csúcsot. A Ford jelenleg mintegy 37 milliárd dolláros piaci értéket képvisel.

A társaság már meghaladta két másik amerikai autóóriás piaci értékét: a General Motors piaci értéke körülbelül 50 milliárd dollár, a Fiat Chrysleré pedig körülbelül 22 milliárd dollár. A Tesla azonban hiába érte el már korábban is a legmagasabb amerikai autógyártó címet a piaci értéke alapján, a Ford 1999-es rekordját csupán a múlt héten haladta meg.

A Tesla - piaci értékét tekintve - a Ford 1999-es rekordját döntötte meg 2020-ban az Egyesült ÁllamokbanForrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Míg a Tesla piaci értéken túllépte a klasszikus amerikai autógyártó társaságokat, az Egyesült Államokon kívüli csúcstartókat nem érte utol. A japán Toyota piaci értéke megközelítőleg 232 milliárd dolláros, míg a német Volkswagené pedig körülbelül 98 milliárd dollárt ér.

A Tesla részvényárfolyamának legutóbbi emelkedése akkor kezdődött, amikor a cég bejelentette, hogy 2019-ben 367 500 járművet szállított le, ami egyértelmű rekord, és 50 százalékkal magasabb érték, mint 2018-ban.

A Tesla azonban még nem örülhet, hiszen jövőbeni sikerének nagy része attól függ, hogyan teljesít külföldön. A vállalat azt tervezi, hogy exportálja az új, Sanghajban megnyílt Gigafactory épületében készült autóit, ahol a közelmúltban megkezdődött a Tesla Model 3 gyártása.

Forrás: Businessinsider.com