Szijjártó Péter: Hongkong remek lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak

2020.01.13. 12:33

A prémium termékeket és szolgáltatásokat nyújtó magyar vállalatoknak remek üzleti és kereskedelmi lehetőségeket kínál Hongkong - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, miután megbeszéléseket folytatott a többi között a hongkongi kormányzóval, valamint a kereskedelmi és gazdaságfejlesztési, illetve a pénzügyminiszterrel is. Hozzátette, Hongkongban különösen nagyra értékelik azt a józan észre alapuló magyar külpolitikát, amely immár Magyarország negyedik legnagyobb ázsiai partnere.

Szijjártó Péter kiemelte, a Magyarország és Hongkong közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi év végére meghaladta az 1,2 milliárd dollárt (vagyis átszámítva a 361 milliárd forintot), ezáltal Hongkong - Kínát, Koreát és Japánt követve -, Magyarország negyedik legnagyobb ázsiai partnerévé lépett elő. A Hongkong kínálta előnyök között a miniszter kiemelte, hogy a városban alig vannak nem vámjellegű akadályok, ráadásul a vámeljárások is kifejezetten gyorsan zajlanak.

Jelentős a kereslet a magyar prémium termékekre

Mivel a 7 millió lakosú városban 63 Michelin-csillagos étterem működik, ezért jelentős a kereslet a magyar prémium minőségű élelmiszerekre - mutatott rá Szijjártó Péter, - számos helyi étteremben kóstolhatóak már magyar mangalica húsból készült fogások, illetve magyar borok.

Magyarország már több termékcsoportra, köztük a sertéshúsra, baromfira, illetve marhahúsra is megkapta az exportengedélyeket  - emlékeztetett a tárcavezető -, ez a kör pedig hamarosan a bárányhússal és kecskehússal bővül majd, aminek köszönhetően a magyar prémium minőségű élelmiszeripari termékek exportpiaca tovább növekszik.

A miniszter elmondta: a kínai kormányzat, valamint Hongkong és Makaó kormányzatai jelenleg egy, a kelet-kínai térség fejlesztését célzó nagyszabású projekten dolgoznak, amihez olyan beszállítókat keresnek, akik biztonsági szempontból tudják garantálni a helyi államigazgatási és vállalati működést, ennek kapcsán pedig komoly érdeklődés mutatkozik a magyar kiberbiztonsági eljárásokra és technológiákra.  Az egyik legjelentősebb magyar kiberbiztonsági vállalat ennek a kelet-kínai térségfejlesztésnek a hivatalos beszállítójává vált - ismertette.

Jelentős egyetemi partnerkapcsolatok alakulnak

Az egyetemközi együttműködésről szólva, amelyet a kétoldali kapcsolatok alapjának nevezett, Szijjártó Péter elmondta: négy magyar egyetem talált eddig együttműködő partnerre a városban, ennek köszönhetően pedig folyamatos kutatói és hallgatói csereprogramok működnek a felek között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Lam, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) elnöke az Ázsiai Pénzügyi Fórumon HongkongbanForrás: MTI/Borsos Mátyás

Hongkong és Magyarország között az államközi kapcsolatok minden lehetőséget megnyitnak a kereskedelmi és gazdasági együttműködés fejlődése előtt - összegezte a kétoldalú kapcsolatok helyzetét a miniszter.

Szijjártó Péter hétfőn Hongkongban egyebek mellett megbeszéléseket folytatott Carrie Lam hongkongi kormányzóval, Edward Yau kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszterrel, Paul Chan pénzügyminiszterrel, valamint Peter Lammel, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) elnökével, és Jang Ji-zsujjal, a kínai külügyminisztérium hongkongi ügyvivő biztosával. A magyar külügyi tárca vezetője emellett felszólalt az Ázsiai Pénzügyi Fórumon, továbbá előadást tartott a Kínai Általános Kereskedelmi Kamara (Chinese General Chamber of Commerce, CGCC) vállalatvezetőinek befektetői szemináriumán.